PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Zaplovite u srednji vek preko Golubačke tvrđave!

Kako je knez Lazar osvojio do tada neosvojivu tvrđavu Golubac, gde je i na koji način poginuo slavni poljski vitez Zaviša Crni, šta je radovalo ili mučilo ovdašnju vlastelu - Despota Stefana Lazarevića, vojvodu Jeremiju, Đurađa Brankovića i njegovu ženu prokletu Jerinu, te kako je živela jedna obična srednjovekovna seljanka ili vila sa Dunava, imaće jedinstvenu priliku da saznaju posetioci Gradskog parka u Golupcu u subotu, 13. oktobra od 12 sati.

Dok slušaju nesvakidašnji koncert srednjovekovne muzike u izvođenju putujućih muzičara - ansambla Flauto Dolce i ćaskaju sa istorijskim i mitološkim junacima Golubačke tvrđave, posetioci će moći i da okuse nešto od tradicionalne hrane i kvalitetnog vina sa srednjovekovne trpeze, uživaju u nepreglednom prostranstvu Dunava, koji je samo ovde, u Golupcu nalik moru…

Biće to pravo putovanje u istoriju i tradiciju srednjovekovne Srbije i jedinstevena prilika da svako isproba kako mu stoji srednjovekovni kostim ili frizura, da uz pomoć srednjovekovne tkalje i njenog razboja dokuči veštine tkanja, da pobedi srednjovekovnog viteza u nadmetanju navlačenja konopca, da mu vidarka starim melemima izvida neku ranu…

Ovaj jedinstven događaj organizuju, u okviru projekta “KONCERTiši se! - i putuj kroz vreme”, preduzeće Tvrđava Golubački grad i Centar za kulturu i informisanje Kissaroo (Kisaru), u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti iz Beograda. Projekat su podržali Centar za promociju nauke Republike Srbije i Opština Golubac. Realizaciju koncerta pomogao je i Grad Smederevo.

Organizatori će u nedelju, 7. oktobra od 12 sati prirediti zanimljiv performans u Knez Mihailovoj. Obučeni u srednjovekovne odore deliće prolaznicima specijalne pozivnice za koncert, a veliki događaj u Golupcu će najaviti zurle i srpska srednjovekovna vlastela.

Na samom koncertu, 13. oktobra u Golupcu, biće organizovane i dečje likovne radionice sa srednjovekovnim motivima, a mališani će moći da se okušaju i u pravljenju specijalne kape - Šešir kule, koja je ime dobila po najvišoj kuli Golubačke tvrđave.

Koncert u Golupcu namenjen je ne samo deci, već i čitavim porodicama. Posebno je zanimljiv i za turiste jer koncerti ciklusa "Putovanje kroz vreme" promovišu srpsku istoriju, kulturu, tradiciju. Oni nam približavaju muziku koja je nastajala i negovala se na ovim prostorima u različitim epohama, ali dočaravaju i način oblačenja, običaje, tradiciju minulih vremena... Posetioci takođe mogu doći na koncert maskirani u duhu srednjeg veka, poneti instrumente ili druge odgovarajuće rekvizite sa sobom i aktivno učestvovati u kreiranju čitavog događaja.

Budući da su ovakvi kulturno-turistički događaji prava retkost u Srbiji, nakon koncerta u Golupcu, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu biće organizovane tribine na kojima će se govoriti o očuvanju i većoj upotrebi nematerijalne baštine (rana muzika u Srbiji; priče i legende...). Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je tokom prošle godine sproveo istraživanje u regionu Jugoistočne Srbije kojim su mapirani kulturni potencijali značajni za dalji razvoj kulturnog turizma, а tokom ove godine je držao obuke budućim zaposlenima u preduzeću Tvrđava Golubčki grad.

O projektu „KONCERTIši se!“ - Centar za kulturu i informisanje „Kissaroo“ je, kroz projekat KONCERTIši se!, prošle godine organizovao „Koncert za bebe“ i „Koncert za vanzemaljce“. Njihovi koncerti su poznati po tome što na njima deca mogu da stoje, sede, leže, nameste se onako kako im je najudobnije, i uživaju u muzici. Nakon koncerta mogu da razgovaraju sa muzičarima, probaju da sviraju instrumente, komponuju, ili da sve to što su čuli naslikaju, pretoče na papir, izvajaju, odglume, otplešu... Cilj je da deca ne budu puki posmatrači, već da podstaknuti muzikom i temom koncerta i sami postanu stvaraoci, da razvijaju sopstvenu kreativnost.
Tekst: Manuela Graf &
polaznici radionica za buduće zaposlene u Tvrđavi Golubački grad
Dizajn plakata: Aleksandar Sretenović


Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT