PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Zašto je zanimljiva nauka i tehnika?

U Muzeju nauke i tehnike možete saznati kako je izgledao prvi kompjuter ili televizor, stari gramofoni, fotoaparati, stare pisaće mašine ili Srbija pre elektrifikacije. Ovde je odnedavno otvoren i interaktivni Naučni centar, prvi ove vrste u Srbiji.

Muzej nauke i tehnike osnovan je 1989. godine kao republička institucija. Zanimljivo je da u početku uopšte nije imao svoju kolekciju, nego su kustosi godinama sakupljali predmete, mnoge dobijali na pokloni. I zamislite, sada imaju preko 5.000 predmeta!

Izložbe su im zanimljive, ali i veoma poučne. U muzeju uvek dežura jedan kustos koji će provesti kroz izložbe svakog posetioca.

Posebno je zanimljiva izložba starih igračaka, gde deca mogu da vide kako su se njihovi vršnjaci nekada igrali. To su u stvari minijaturni modeli kućnih aparata i nameštaja, koje su proizvodile fabrike standardne opreme i nameštaja (mali šporeti, kolevke za bebe od drveta, keramičke šolje i slično). I sve je moguće dirati, ako pazimo da ne oštetimo eksponate.

U muzeju postoje i interaktivni eksponati, koje možemo isprobati. Svaki od njih dokazuje neku teoriju, čije objašnjenje stoji pored na zidu. Na primer, tu je takozvani pametni bilijarski sto, ovalnog oblika, sa dve kugle. Kako god da bacite jednu od njih, ona će udariti u onu drugu.

U dvorištu muzeja konstruisana je takozvana Ejmsova soba, koja će vam pokazati kako funkcionišu optičke varke. Ona na prvi pogled izgleda ko i svaka druga soba, ali kada gvirnete kroz rupu na zidu, čovek koji šeta sobom pretvoriće se u jednom uglu sobe u diva, a u drugom u patuljka.

Muzej je otvoren od utorka do nedelje, od 10 do 21 sati.

Cene ulaznica:
Pojedinačna: 300 dinara
Organizovane posete: 100 dinara
Đaci i studenti: 150 dinara
Porodična: 500 dinara

Adresa: Skenderbegova 51
Telefon: 011/3037-850, 3037-950
Web sajt: http://www.muzejnt.rs/Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT