PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

„Trnova Ružica” i “Lepotica i zver” na "Zvezdarištu”

20. 04. 2013.

Trnova Ružica” Narodnog pozorišta iz Užica i “Lepotica i zver” Pozorišta lutaka Niš dve su predstave koje će biti izvedene danas od 12 i 17 sati u beogradskoj Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", u okviru 11. Dečjeg festivala “Pozorište Zvezdarište”.

- Naša namera je da deci prikažemo jednu uzbudljivu priču i da ih uvedemo u čaroliju bajke, pozorišta i života. Kao i uvek, neka deca će se bojati, neka će uživati, neka će plakati, neka se smejati...mi ipak i jedino pričamo priču o tome da se u životu valja boriti, da je odrastanje zanimljiv put pun čudesa, na kome nas čekaju neki princ ili princeza. Oni su tu, samo ih treba prepoznati. Zadržali smo glavni zaplet: zla vila baca kletvu na princezu da će se ubosti na vreteno i umreti, jedna od dobrih vila to prokletstvo menja u stogodišnji san; princeza se ipak ubode na vreteno i celo kraljevstvo zaspi. Dolazi princ koji poljubi princezu i prokletstvo nestane. Međutim, ovoj opštepoznatoj priči dodali smo nekoliko novih motiva. Zašto? Zato što volimo da se igramo. Mi smo se igrali u pozorištu, ali, isto tako, možemo se igrati i u dvorištu, garaži, stanu..bilo gde. Bitno je samo prepustiti se maštanju i ljubavi – kaže Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg predstave “Trnova ružica”, koja je namenjena deci starijoj od četiri godine.
Režiju potpisuje Nemanja Ranković, scenografiju Marijana Zorzić Petrović, kostimograf je Tamara Bušković, koreograf Ferid Karajica, a muziku je uradio Srđan Milivojević. Uloge tumače Nevena Nedić, Biljana Zdravković, Andrijana Simović, Vahidin Prelić, Igor Borojević,  Tijana Karaičić…

“Lepotica i zver” je jedna od najsloženijih i najlepših bajki ikada napisanih za decu. Ekranizovana, animirana i dramatizovana mnogo puta, njen sjaj ne prestaje da bledi. Dramatična struktura priče o razmaženom i zločestom princu koji je za kaznu pretvoren u zver i širok spektar ljudskih karaktera nam otkrivaju sujetu, pakost, zavist, mržnju i, konačno, najjače od svih osećanja - ljubav. Kletva će biti skinuta samo ako se Lepotica zaljubi u Zver i otkrije dobrotu u njemu. Prelepa muzika, divne lutke i animacija nam u ovoj predstavi na slikovit način dočaravaju ovu bajku za sva vremena.

Reditelj ove predstave je Zoran Lozančić, scenograf Stefka Kuvlijeva, lutke je izradila Ivanka Getova, muziku Borivoje Mladenović. Predstavu izvode Svetlana Mihajlović, Slobodan Miljković, Dragan Tričković, Jelena Đorđević, Marija Cvetković, Nikola Cekić.

Tekst: povedime.info i Zvezdarište

Foto: ZvezdarištePovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT