PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Produžena izložba "Carski darovi"

Zbog velikog interesovanja publike, izložba "Carski darovi" Muzeja istorije Jugoslavije, Muzej 25. maj (kompleks MIJ, Botićeva 6, Beograd), produžena je do 22. septembra 2013. godine. Stručna vođenja kroz izložbu organizuju se subotom od 13 sati i sredom od 18, a program za najmlađe "Dečji kutak" subotom od 13 do 15 časova.

Tokom mesec dana oko 12 hiljada posetilaca posetilo je izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobio od članova vladarskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike. Izloženo je 68 jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, koji su podeljeni u šest celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, portreti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od VII veka p.n.e, sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Kroz predmete, dokumenta i fotografije posetioci mogu da se upoznaju sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika, što ovoj izložbi daje još zanimljiviji pečat. Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama, a razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol - od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta. Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije… 

Subotom, dok roditelji obilaze izložbu, deca mogu da smišljaju i pričaju bajke, tragaju za izgubljenim blagom ili naprave sebi krunu. Program je prilagođen predškolskom i mlađem školskom uzrastu (od 5 do 11 godina). Ulaz za decu koja dođu na program u ovom terminu je besplatan.

Izložba će biti otvorena svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 20 časova.

Kustosi izložbe: Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović
Dizajn postavke: Mina Milovančević

Tekst i foto: PR služba MIJPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT