PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Počinje "Zvezdarište"!

Dečji pozorišni festival “Pozorište Zvezdarište“ svečano će biti otvoren danas, 18. aprila 2013. godine u 11 sati na platou ispred Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu. Nakon toga biće prikazana predstava Pozorišta "Puž" - "Princeza u zamku duhova", u režiji Aleksandra Dejvisa.

Predstava govori o prezaštićenom detetu, princezi Kameliji, koju igra Iskra Brajović. Njeni roditelji su duhovi koji je ne puštaju iz zamka jer je svet suviše opasan. Igraju ih iskusni puževci Branka Šelić i Branislav Zeremski. Njihov glavni zadatak je da plaše i tako oteraju mlade, hrabre momke koji pokušavaju da oslobode princezu. Iz tih scena mala publika će naučiti da se duhova ne treba bojati jer su Puževi duhovi urnebesno smešni. Pužev glumac Lako Nikolić igra tri hrabra momka, a običnog momka, majstora vodoinstalatera koji razreši problem igra Uroš Jakovljević.

- "Zamak duhova" je muzičko scenska torta. Znači, red glume, red pesme. Malo, malo, pa glumci zapevaju i to – mnogo, mnogo - kažu u Pozorištu "Puž".

Uloge tumače Iskra Brajović, Branislav Zeremski, Branka Šelić, Lako Nikolić,  Uroš Jakovljević,  Jelena Angelovski, Aleksandar Vujanović, Marko Jovičić, Predrag Filipović. Kostimograf je Jelena Perišić, muziku potpisuje Božidar Obradinović, asistent režije je Ivana Popović.

Predstava je namenjena deci starijoj od četiri godine.

Za festivalske nagrade će se takmičiti 12 pozorišnih predstava iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje je izabrala selektorka Olivere Viktorović, a tokom prvog festivalskog dana, od 17 sati biće odigrana i predstava Pozorišta mladih iz Sarajeva "Mali Muk". Predstava je nastala po motivima istoimene bajke Vilhelma Haufa.

- Čitav svet je danas jedna velika trka. Trka za slavom, uspehom, novcem...da bi se pobedilo u toj trci, ne biraju se sredstva: svi varaju, lažu, podvaljuju, iskorišćavaju, udaraju, ali, ipak, nisu svi isti. Naš junak Mali Muk, „koji je bio toliko mali da ga se i otac stideo“, ne želi da učestvuje u toj trci. Iako ga svi „gnječe i gaze“, Muk ne pripada ovom svetu punom pohlepe i licemerja. On želi samo jedno: pravdu i istinu! No, licemerni, dvolični i pokvareni ljudi ga uvlače u tu trku iz koje će na kraju izaći kao pobednik...Kako? Zahvaljujući čistom i dobrom srcu i istini koja Malog Muka čini jednim od velikih junaka našeg doba! - objašnjava reditelj Darko Kovačovski.

U ulozi Malog Muka je Mario Drmać, Princezu Amarzu, Aladinke i Mačka Frkija tumači Alma Merunka, Trkača Suada Ahmetašević, Zahira Narda Nikšić, a Sultana Damir Kustura. Dramatizaciju je uradio Segor Hadžagić, lutke, kostimografiju i scenografiju Nađa Vasileva, muziku su komponovali Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžagović.

Predstava je namenjena deci uzrasta između pet i 12 godina.
 
Tekst: povedime.info i Zvezdarište

Foto: ZvezdarištePovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT