PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Počelo je Zvezdarište!

Dečji pozorišni festival “Pozorište Zvezdarište”, jubilarni deseti po redu, održava se od 20. do 25. aprila 2012. godine u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” u Beogradu.

Festival počinje predstavom “Cvrčak i mrav” beogradskog Pozorišta lutaka “Pinokio” nakon koje će se smenjivati odabrane predstave i ostalih dečjij pozorišta iz Beograda, ali i pozorišta iz Sofije, Zagreba, Nove Gorice, Sarajeva, Niša, Novog Sada... U takmičarskom programu je deset predstava namenjenih deci različitog uzrasta, a van konkurencije biće izvedene predstave “Probudilica - kelteto” Dečjeg pozorišta iz Subotice, koja je posebno rađena za bebe za bebe (od šest meseci do tri godine), i “Veštičja papazjanija” produkcije “Oh illusions” iz Beograda.

U kineskoj godini Zmaja, koja treba da bude radna i plodna, selektor Momčilo Kovačević je posebno za ovogodišnje Zvezdarište birao predstave koje govore o blagodetima rada. Mada, prema njegovim rečima, u zemljama Evropske unije ili kandidatima preovlađuju predstave u kojima čudo ili čarobni štapić donose srećan kraj, a mnogo ređe su poučne predstave o isplativosti ličnog truda.

- Iako ima onih koji s prezirom gledaju na to: da svaka pozorišna predstava, naročito one za decu, mora nužno sadržavati neku poruku – pouku, i da nije dovoljno da nas samo zabavi; ja sam za poruku. U svakoj od deset odabranih predstava tražio sam priču o radu, o Cvrčku i mravu - kaže Kovačević.

Stoga će u vreme Zvezdarišta biće izvedene predstave “Tom Sojer i đavolja posla” Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda, “Ušećerena Pepeljuga” beogradskog Teatra 78, “Ružno pače” Mila teatra iz Sofije, “Kamenje” Kazališta Mala scena” iz Zagreba, “Antuntun” Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, “Mali princ” Studija lutkarstva Sarajevo, u koprodukciji sa Altteatrom Sarajevo i KSC Bugojno, “Patuljak Nosonja” Pozorišta lutaka Niš, “Pinokio” Pozorišta mladih Novi Sad i “Pola-pola” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda.

U okviru 10. “Zvezdarišta” biće održana i laboratorija “Nove forme teatra za decu”, radionica namenjena mladim pozorišnim stvaraocima. Radionicu vodi koreografkinja Dalija Aćin i dramski pisac Milan Marković.

Celokupan program festival možete pogledati ovde

 Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT