PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Pevanje homoljskih pastirica, vlaške igre, zlatonosna reka...

Želite li da krenete u istinsku avanturu? Učestvujte u tradicionalnom ispitanju zlata u reci Pek u Kučevu!

Ne zaboravite da u ovim krajem odvajkada kolaju priče o zlatnom runu i homoljskom zmaju! Možda privolite nekoga da vam ispriča bar jednu drevnu priču. Jedna legenda kaže da su Jason i Argonauti u potrazi za zlatnim runom zabasali baš u ove krajeve i ukrali ga zmaju, a druga dodaje da odvajkada u Dubočkoj, najvećoj pećini Homolja, živi zmaj ili aždaja, čiji zvižduk povremeno odjekne među stenama. Bilo kako bilo, spremite se za istraživanje, uživanje, mali povratak kroz vreme, i pravac Kučevo!

Krajem avgusta ovde se održava Smotra izvornog narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi", na kojoj možete uživati u jedinstvenom grlenom pevanju homoljskih pastirica, vedrim i temperamentnim vlaškim igrama, neobičnim ritualnim plesovima, videti gotovo zaboravljene narodne instrumente i živopisnu narodnu nošnju...

Manifestacija "Homoljski motivi" dočarava nekadašnja narodna okupljanja. Na njoj se mogu čuti narodne pesme, igre, uživati u izložbi domaće radinosti, starim zanatima, degustaciji jela pripremljenih po veoma starim receptima iz ovog kraja, čuvenom homoljskom siru, jagnjetini i medu. Organizatori smotre su Turistička organizacija Kučeva i Centar za kulturu "Veljko Dugošević", a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Kučevo.

15. 09. 2014.Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT