PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Stari Grci su verovali da božanstva svake godine moraju umreti da bi se ponovo s proleća rodila. U to za ljude riskantno vreme, kada i duše mrtvih izlaze na svetlost dana, veselje i smeh su bili jedina zaštita. Razuzdane povorke su ispunjavale ulice i trgove, a pozorišne scene komični likovi budala, proždrljivaca, tvrdica, hvalisavaca, lažnih učenjaka, umnih i fizičkih rugoba...
Tema ovogodišnjeg 44. Susreta dece Evrope je rokenrol, te će u tom duhu biti karneval u centru grada, pa koncerti Susreti prijateljstava u DKCB-u, Međunarodni likovni konkurs, poludnevni program na Adi Ciganliji i svečani koncert u Sava centru, zatim zvuci, pokreti, slike, običaji raznih zemalja, različita umeća koja će biti prikazana na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda... Cela ta fešta spakovana je u svega četiri dana - od 2. do 5. oktobra.
Proslavio „Pužić“ nedavno svoj 36 rođendan! Čestitale mu i mi - Gala, Nađa i ja, na premijeri muzičke komedije „Uspavana lepotica“, pevale uglas, sa punom salom, rođendansku pesmicu, častile se bombonama iz rođendanske torte, i na kraju odskakutale punog srca kući, kao sa rođendana najrođenijeg. A mesec dana je „Pužić“ mlađi od mene, vršnjaci smo :) I u tom povratku s rođendana, onako pod utiskom, ispričam ja Gali i Nađi bajku o Pužani i Pužoju, „roditeljima“ pozorištanca „Puž“, koji su se sreli i zaljubili pre tačno pola veka!
Čudni su nekako ovdašnji vrtići, a i škole verovatno (to divno iskustvo me čeka od septembra). Nekako bi želeli da prate savremene tokove obrazovanja, pa da aktivno uključe roditelje u rad, ali isključivo "po starinski". Možda ne mogu da budu tako savremeni i otvoreni kako ja zamišljam da treba, ali bih im zato bila beskrajno zahvalna ako bi se ostavili organizovanja mog i Galinog slobodnog vremena. Nemamo ga baš mnogo, a radoznalost teško obuzdavamo.
Završile Gala i ja sa subotnjim prepodnevim obavezama – plivanjem i plesom, pa pravac u Dom omladine. Čule da je tamo svake subote od 13 sati “Beogradski jazz matine za DŽ” i odlučile da zavirimo. I eto prvog Galinog džez koncerta!
Mjuzikl za decu "S ove strane muzike", kompozitorke i pijanistkinje Vere Milanković, biće odgiran u nedelju, 8. juna 2014. godine, sa početkom u 12 časova u Kući kralja Petra u Beogradu (Vase Pelagića 40). Ulaz je besplatan!
U subotu, 22. decembra, održani su koncerti na orguljama za decu, u Franjevačkoj crkvi Sveti Ivan Krstitelj u Zemunu. Deca su imala priliku da uživaju u tri besplatna koncerta na orguljama, kao i da učestvuju u kreativnim radionicama. Koncert je organizovao Kissaroo - Centar za kulturu i informisanje u saradnji sa organizacijom Mah – klubom poštovalaca vremena, Fakultetom muzičke umetnosti iz Beograda, a uz podršku Centra za promociju nauke. Nakon uživanja u muzici i zanimljivog predavanja o poreklu orgulja, deca su učestvovala u edukativnim radionicama tokom kojih su crtala, pravila tradicionalne novogodišnje ukrase od testa, Božićne venčiće, praznične čestitke...
Zašto orgulje zovu kraljicom instrumenata, kako se uopšte svira ovaj neobičan instrument, zašto je sastavljen iz toliko visokih cevi i zašto su neki od najvećih kompozitora posvetili svoja dela baš orguljama, saznaće svi mališani koji u subotu, 22. decembra od 13, 14 i 15 sati posete franjevačku crkvu Sveti Ivan Krstitelj u Zemunu (Štrosmajerova 6) i prisustvuju jedinstvenom koncertu za decu na orguljama. Svi oni će imati priliku i da se sami okušaju na ovom starom instrumentu, da odsviraju nešto uz pomoć orguljašica i stručnjaka za orgulje Višnje Dimitrijević i Marije Družijanić, a koncerte će pratiti i brojne zanimljive radionice.
Zurle i srpska srednjovekovna vlastela najavili su šetnjom kroz Knez Mihailovu ulicu u Beogradu srednjovekovni spektakl u Golupcu, koji je zakazan za 13. oktobar. Oni su podelili prolaznicima specijalne pozivnice za ovaj jedinstven, a besplatan događaj. Kako bi istakao značaj predstojećeg događaja za Golubac, obučen u srednjovekovne odore bio je i sam predsednik Opštine Golubac Zoran Pajkić.
Kako to brojevi žive, kakve su im kuće, da li žive sami, imaju li drugare i rođake, kakvu muziku slušaju, da li znaju da komponuju, da li se posećuju i druže, i šta se dešava kada se nađu na kafi, recimo? Sve ovo saznaćemo na prvom koncertu iz ciklusa „KONCERTiši se! – Koncerti za decu i bebe“ u 2012. godini. Na ovom nesvakidašnjem događaju za decu izvođači će „graditi“ ulicu brojeva (matematički gledano formiraće polupravu pozitivnih brojeva), a svaki broj će "pevati" svoju pesmu... Kada se budu združili brojevi i note nastaće neverovatan koncert-igrokaz „Ulica brojeva“.
"Koncert za vanzemaljce", još jedan u ciklusu neobičnih koncerata Centra za kulturu i informisanje „Kissaroo“, održan je u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu pred više stotina mališana.
Svi vi koji ste sprečeni da dođete do Studentskog kulturnog centra ovih dana i preuzmete besplatnu kartu za "Koncert za vanzemaljce", a ne želite da propuste ovaj nesvakidašnji događaj, možete rezervisati ulaznicu putem ove stranice sajta povedime.info.
Profesori beogradskog Fakulteta muzičkih umetnosti izvešće 11. decembra (17 sati) u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra "Koncert za vanzemaljce". Na repertoaru će biti muzika sa Zlatne ploče koju je NASA na sondi "Vojažer" poslala 1977. godine u svemir, u nadi da će muzika Zemlje tamo naći svoje slušaoce. Reč je o klasičnoj muzici (Bah, Betoven, Mocart, Stravinski), folkloru, pesmi "Johnny B. Good" Čaka Berija...
Velika dvorana Studentskog kulturnog centra bila je u nedelju preplavljena osmesima, radošću, muzikom... Nekoliko stotina roditelja i dece uživalo je u neobičnoj muzici Slobodana Trkulje, koji je naizmenično svirao na gajdama, tamburi, klaviru, ali i brojnim dečjim igračkama. Oduševljeni mališani pratili su muzičara tapšući, igrajući, pevajući.
Karte za koncert Slobodana Trkulje, koji će 6. novembra (17 sati) održati koncert za decu i bebe u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu, bukvalno su planule tri dana pred sam koncert. Nezapamćeno je toliko interesovanje za jedan kulturni događaj namenjen najmlađima.
Poznati muzičar Slobodan Trkulja izvešće u nedelju, 6. novembra od 17 sati u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra krajnje neobičan koncert, obojen zvucima koji su bebama bliski. Trkulja će svirati na jermenskom duduku, klarinetu, tamburi, kavalu, fruli, klaviru, ali, verovali ili ne, i na mnogim dečjim igračkama...

Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT