PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Ko je sve vladao Morović gradom?

Nadomak Šida, na ušću reke Studve u Bosut, leži srednjovekovni grad Morović. Unutar nevelikog utvrđenja okruženog vodom bio je nekada ušuškan čitav grad.

Sagrađena je ova tvrđava oko 1332. godine po nalogu mačvanskog bana Jovana Marotija. Pripadala je do 1476. porodici Morović, pa bila u posedu Stefana Štiljanovića. U XV veku je kratko njome gospodario despot Đurađ Branković, zatim su je preuzeli Ugari, pa Turci...

Vide se na karti iz 1699. pred utvrđenjem dva kanala sa mostovima. Možemo ih sada samo zamišljati, odavno su zatrpani. Budući da nisu vršena ni arheološka ni arhitektonska istraživanja, kolaju legende o tajnim hodnicima ispod tvrđave, pa čak i ispod Bosuta.

Čudno zvuči, ali tvrđava sada pripada pravoslavnoj crkvi. Među bedemina, na sred utvrđenja je kuća u kojoj žive lokalni pop i popadija. Dočekaće vas oni srdačno. A ako navratite u jesen, lako ćete iz zateći kako peku rakiju od rana jutra.

U današnjem selu Morović je i jedna od najstarijih crkava u Sremu - romaničko-gotska građevina, crkva Uznesenja Blažene Device Marije. Kažu da je ovo mesto marijanskog hodočašća nastalo na razvalinama srednjovekovnog grada, koji je možda sazidao prvi ugarski kralj Stefan. U blizini utvrđenja je i u 17. veku izgrađena crkva Roždestva Presvete Bogorodice, kao i crkva Sv. Roka sagrađena 1699. kao franjevačka.

Tekst i foto: Manuela GrafPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT