PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Kako dečjom rutom kroz Noć muzeja?

Jeste li znali da na ovogodišnjoj Noći muzeja postoji i specijalna, dečja ruta?! Zato 18. maja ne propustite da zavirite sa vašim mališanima u neke od 60 muzeja, galerija i izlozbenih prostora, naučite da pravite vatromet, poigrate se vatrom, vodom, maglom, otkrijete čudesni svet bajki, postanete slikari, astronomi ili eko heroji...

Nekada davno čarolije su se nalazile iza sedam gora i mora, ali bajka u jubilarnoj, 10. Noći muzeja menja svoj tok! Da biste se osetili kao lik u priči u kojoj se stvaran i izmaštan svet prepliću, dovoljno je da posetite bajkovitu izložbu Etnografskog muzeja. Zakoračite u srpsku zemlju čuda, posmatrajte zadivljujuće scene iz domaćih narodnih bajki i upoznajte naše duhovno narodno stvaralaštvo. Scenski prikazi biće upotpunjeni zanimljivim predmetima. Saznajte šta je reč bajka originalno značila, učestvujte u kvizovima i mozgalicama kao pravi junaci iz priča.

Sastavni deo izložbe Dobro došli u čudesni svet bajki čini i pozorišna predstava U cara Trojana kozje uši. Predstava će u okviru Noći muzeja biti odigrana u Kino-sali (ulaz iz Uzun Mirkove 2) u dva termina: od 18.30 i od 20 sati. Budući da je broj mesta u muzejskoj kino-sali ograničen, a i kako bi se izbegle eventualne gužve i neprijatnosti, na biletarnici Etnografskog muzeja (Studentski trg 13) će u četvrtak, 16. maja od 11 sati biti deljene besplatne karte za pozorišnu predstavu. Uz svaku kupljenu kartu Noći muzeja, moći ćete na dobijete jednu kartu za predstavu. Karte će dobiti prvih 200 zainteresovanih, a po podeli karata muzejska biletarnica će biti zatvorena.

Okušajte se u Galeriji Singidunum u prastaroj tehnici pravljenja mozaika uz podjednako star motiv – keltski krst. Keltski krst je jedan od najrasprostranjenijih simbola na evropskom prostoru, usko povezan sa istorijom Beograda – Singidunuma i keltskim uticajem na ovim prostorima. Moći ćete da i bez vremeplova odškrinete vrata drevnih civilizacija – prepustite se preciznoj veštini izrade mozaika i saznajte više o složenoj simbolici, značaju i uticaju čuvenog keltskog krsta.

Da li znate kako su izgledali počeci rečnog brodarstva u Srbiji i koju su zaslugu u tome imali pomorci iz Boke Kotorske? Jeste li ikada čuli za parobrod Deligrad i njegovu ulogu u razvoju brodarstva u Srbiji? Ne propustite da posetite Galeriju nauke i tehnike SANU i naučite mnogo toga novog. Specijalno u Noći muzeja dočekaće vas pravi mornari, koji će vam održati čas vezivanja mornarskih čvorova. Svaki čvor koji uspešno napravite postaje vaš i nosite ga sa sobom!

U saradnji s Ambasadom SR Nemacke u Beogradu u Gornjem gradu Kalemegdana biće prava Mala fabrika efekata. Specijalni efekti kakvi se vide u filmovima - igre vatrom, vodom, maglom i svetloscu koje menjaju dozivljaj realnosti.

Iako još ne možete da letite u svemir, zvezde su vam nadohvat ruke! Posetite Planetarijum i uživajte u projekciji zvezdanog neba. Četvrt sata čiste meditacije, uz komentare voditelja, odvešće vas na vanvremensko putovanje, a odgovor na svako postavljeno pitanje očekuje vas nakon završetka projekcije.

U Vojnom muzeju u 10. Noći muzeja glavna tema biće vojna muzika. Izložba o razvoju muzičke službe u Vojsci Srbije od XIX veka do danas i orkestar Garde Vojske Srbije će malim koncertom koračnica, marševa i vojne muzike uveseliti tradicionalno najduži red posetilaca u Noći muzeja.

Kuća legata će ove noći biti pretvorena u pravi umetnički atelje. Modeli koji poziraju samo za vas, postavke mrtve prirode, štafelaji, slikarski materijali i upečatljivi mirisi boja, dočaraće vam kako se stvara umetnost. Zato zasucite rukave, uzmite slikarski pribor u ruke i proverite da li u vama čuči umetnik! Zapitajte se da li muzej može postojati i u samom čoveku, šta za decu znači muzej i kakve su njihove potrebe. Zabavite se na radionicama, pogledajte uzbudljiv video o istoriji igračaka i napravite igračku za svoj muzej!

Mnogi ne znaju da je četrdesetih godina postojala specifična institucija - Zavod za prinudno vaspitanje omladine u Smederevskoj Palanci, čija je uloga bila da iskoreni ideju komunizma. Ako ste mislili da ste samo vi trpeli strogu disciplinu – grešite! U Pedagoškom muzeju saznajte koje pedagoške metode su nekada bile zastupljene i kakvi su se stavovi ranije sticali u školama. Ne zaobiđite izložbu o verovatno svačijem prvom udžbeniku – bukvaru! Saznajte kako je izgledala bukvarska nastava, od njegovog prvog štampanja 1597. godine pa sve do danas.

Uz malu pomoć hemičara u Muzeju hemijskog fakulteta magija će se naći u vašim rukama. Pogledajte kako se pravi vatromet, boji plamen eksplozije, menja boja sopstvenog glasa, priprema slon za pranje zuba, izaziva erupcija hemijskih vulkana ili metal tera da gori poput papira. Zavirite u neke tajne specijalnih efekata i počastite svoje čulo mirisa najrazličitijim specijalitetima direktno iz hemijske laboratorije. Otkrijte vezu između glasa Paje Patka i helijumskog balona. Potom zasucite rukave i uz stručnu pomoć izvedite neke hemičarske trikove, a rezultate eksperimenata ponesite sa sobom.

U vreme mobilnih telefona teških pola kilograma, kad je internet predstavljao samo maglovitu viziju virtuelne budućnosti, rođene su neke od najvećih legendi video-igara. Uz pomoć superretro emulatora, moći ćete u Muzeju nauke i tehnike da odigrate neke od najpopularnijih igara koje su obeležile osamdesete godine prošlog veka. Na licu mesta okusite čari ovih kultnih video-dinosaurusa iz osamdesetih i saznajte kako su nastali i postali nezaboravni. Tu će se, po osmi put za redom u Noći muzeja, EkoFON druži sa vama. Ove godine dolaze sa postavkom Svi možemo biti eko heroji!. Par kostima heroja čekaju da deca dođu i obuku ih! Kada se uspešno maskiraju fotograf će ih slikati i, ako želite, slike će okačiti na Fejsbuk stranicu Bitka za Planetu. Kao eko heroji, deca će se boriti protiv limenki, a najhrabriji od njih biće i nagrađeni.

Galerija SULUJ vas poziva da uronite u božanstveni vrt uživanja slikara Vojislava Radovanovića. Ulepšajte domaću floru i faunu zajedno s autorom, oslikavajte platno motivima srpskih livada, pravite životinje i insekte s vrhunskim majstorom origamija Anom Radžić i budite koautori instalacije Priziv noćnog vetra. Organizator ovog posebnog programa je Artis centar, a pokrovitelj Ambasada Japana u Srbiji.

Džinovski leptir Attacusatlas živi u šumama jugoistočne Azije i s rasponom krila od preko 25cm i površinom od oko 400cm2 predstavlja pravo čudo među leptirima. Neverovatnog izgleda i šara, ovaj leptir se u Indiji gaji radi proizvodnje posebne vrste svile fagare. Prirodnjački muzej ovom prilikom ekskluzivno izlaže u svoj Galeriji na Kalemegdanu zbirku leptira Indije, poklon Andraša Galca, inženjera koji je godinama živeo u Indiji i koji je svoju zbirku zaveštao Prirodnjačkom muzeju.

I na kraju, VIP događaj za najmlađe! Deca mogu u Muzeju Vuka i Dositeja da ostave odrasle pratioce na čuvanje i ćaskanje kod saradnika muzeja, a sami da učestvuju u superveselom druženju sa istorijom, kroz igru i zabavu istraže ko je bio Vuk Karadžić, šta je sve važno uradio i kako bismo danas pisali da se on nekada davno nije rodio, zatim kako su nekada izgledale igračke i dečje igre i na koje se sve načine zabavljala Vukova porodica. Radionice počinju u 18, 19, 20 i 21 sat.

Cena pretprodajne ulaznice za beogradsku Noć muzeja je 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Karte za decu do pet godina su besplatne. Jedna karta važi za po jedan ulazak na svih 60 lokacija u Beogradu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima na Trgu Republike 5, TC Ušće, blagajni Doma omladine, knjižari Delfi SKC, ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji.

Nacionalni sponzor ovogodišnje Noći muzeja je Viasat History Kanal. Prijatelj jubileja je kompanija Telekom Srbija sa brendom MTS. Beogradski sponzor je Koka Kola.

Kompletan program Noći muzeja pronađite na www.nocmuzeja.rs

Tekst: povedime.info i Noć muzeja

Foto: Noć muzejaPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT