PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

I deca imaju svoju rutu u 11. Noći muzeja!

4. VI 2014.

Jedanaesta Noć muzeja održaće se 7. juna širom Srbije, a ove godine poseban program namenjen je deci. Na čak 15 lokacija širom Beograda, od 18 do 22 sata, mališane i njihove roditelje očekuje raznovrstan sadržaj koji će im približiti muzeje na zabavan način uz važne obrazovne lekcije iz kulture i umetnosti.

Šta se krije iza šminke a šta se dešava kada padnu krinke devojčice i dečaci saznaće u pozorištu „Boško Buha“, koje se ove godine prvi put priključuje manifestaciji. Gosti pozorišta u organzovanom oblisaku imaće priliku da zađu iza kulisa i otkriju kako to izgleda pozorišni život sa druge strane zavese, gde se pripremaju glumice i glumci, kako nastaju njihovi kostimi...

U Noći muzeja biće mesta i za najlepše priče, one u kojima i mi svakodnevno učestvujemo. Čičica-Čiča i tramvajska priča spremno i ove godine vas dočekuju u JKP GSP „Beograd“ sa neverovatnim avanturama iz života jednog tramvaja koji je na beogradske ulice stigao pre celih 120 godina.

U Železničkom muzeju Klub ljubitelja železnice ,,Beograd’’ izložiće veći broj železničkih maketa, mini-vozova od kojih mnogi dosad nisu prezentovani javnosti. Za one najmlađe pripremili su i najmanje, minijaturne predstave vozova, te će deca imati priliku da vide od čega su vozovi satkani i koliko delova je potrebno da se oformi jedna lokomotiva.

Muzej vazduhoplovstva predstaviće veličanstvene letelice i hrabre junake koji su pre tačno sto godina branili našu zemlju u Prvom svetskom ratu. Za one kojima vožnje nikad nije dosta sačuvaćemo još jedan krug u Železničkom muzeju gde će specijalno za najmlađu publiku biti izloženi najmanje, minijaturne replike vozova. Uz to, veliki svet vozova do detalja će biti rastavljen na delove koji se graniče sa umetnošću.

Kako se razvijala tehnika slikanja peskom i peščanog filma i na koji način ona hvata i čuva jedinstvene momente, koje potom pretvara u neprocenjiva umetnička i muzejska dela, saznajte u UK "Parobrod". Pogledajte kako to rade umetnici i profesionalci, a potom i sami zaplovite u peščana prostranstva.

Prvi put u Noći muzeja najmlađim posetiocima predstaviće se i Naučni centar Muzeja Nauke i tehnike. Biće to mesto za prave hrabre radoznalce, spremne da osete brojna čuda nauke na sopstvenoj koži. Dečji muzej će u okviru predstaviti više od 170 eksponata koji dokazano vraćaju i odrasle u najlepše doba života, a tome će svakako doprineti i pravi virtuelni doživljaj proširene stvarnosti!

Kalemegdan za najmlađe posetioce čuva još nekoliko kreativnih radionica. U Stambol kapiji, znamenitom objektu iz 18. veka, više se ne ukrštaju sablje i topovi, već olovke i četkice, pa zato i najmlađe posetioce očekuje radionica crtanja. Muzički paviljon Gornjeg grada rezervisan je za svet glume i pozorišta.

Na već tradicionalnim eksperimentima koje možete da izvodite sami u Muzeju Hemijskog fakulteta, ove godine otkrijte tajne filmske industrije i specijalnih efekata i počastite svoje čulo mirisa hemijskim specijalitetima.

Poziv u nove krojeve stiže iz Galerije Singidunum i nije namenjen samo starijim, već i mlađim posetiocima Noći muzeja koji će moći da dizajniraju sopstvene odevne predmete, ili da onima koje već imaju podare novo lice.

U Domu omladine Beograda postavka „Svet origamija” prikazaće tehniku presavijanja papira pomoću koje nastaju fantastične figure. Istovremeno, radionica će otvoriti poligon za vežbanje ove čarobne veštine. Mališani će na radionicama moći da se upoznaju sa drevnom japanskom tehnikom, a na njima je da odluče da li će papir poprimiti oblik životinje ili cveta.

Uz izložbu eko-suvenira, Galerija „Pierre Monmartre“ spremila je foto-radionice za posetioce od 7 do 77 godina. Ovog puta odložite foto-aparate i uzimite skalpele u ruke - na programu je uramljivanje starih i novih fotografija, priprema paspartua, lajsni i stakla i mnoge druge foto-rukotvorine. Sve to uz stručnu pomoć slikara Srđana Đileta Markovića u periodu od 19 do 02 sata.

Cena ulaznice u pretprodaji je 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Jedna karta, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na svih 80 lokacija u Beogradu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima, na Trgu republike 5,TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji. Deca do pet godina, uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznice.

Kao poklon grada Beograda, zahvaljujući Direkciji za javni prevoz, ulaznica Noći muzeja će biti ujedno i putna isprava. To znači da će se 17. maja od 17 sati pa sve do ponoći, svi posetioci sa kartom Noći muzeja, voziti besplatno kroz sve delove Beograda.

Tekst: Noć muzeja

Foto: povedime.infoPovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT