PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Gde za vikend?

Preporuka: Gala&Mama

Zaostavština Olje Ivanjicki konačno pred očima javnosti

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki" biće otvorena u nedelju, 26. marta u Istorijskom muzeju Srbije i trajaće do novembra 2017. godine.

Kroz premijerno prikazivanje zaostavštine čuvene umetnice, organizatori žele da podse javnost na pitanje trajnog rešenja za smeštaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon Oljine smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije.

Postavka predstavlja do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije.

Izvor: Istorijski muzej Srbije

„DANI EVROPSKE BAŠTINE” U BEOGRADU

„Kulturna baština je kamen temeljac Evrope, a Dani evropske baštine su dragoceno oruđe da se ohrabre i unaprede poštovanje, ljubav i briga za naše zajedničko kulturno nasleđe kod najvećeg broja građana i na najširem mogućem prostoru evropskog kontinenta”, izjavili su Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope i Jan Figel, član Evropske komisije 2007. u Beogradu.
          Savet Evrope je preuzeo osnovnu ideju projekta „Otvoreni dani kulturnih spomenika”, održanog u Francuskoj 1984. godine, sa ciljem da spomenici kulture budu dostupni široj javnosti, proširivši je na zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta boljim razumevanjem sopstvenog prirodnog i kulturnog nasleđa i raznolikosti nasleđa drugih naroda. U 2010. godini obeleženo je 25 godina od Evropske konferencije u Granadi u Španiji (1985. godine) i prve ideje o potrebi boljeg upoznavanja šire javnosti sa kulturnim nasleđem, pod sloganom ¬„Open doors – open minds” – 25 godina održavanja Dana evropske baštine – „25 years – 50 states”.
              Kulturno-turistička manifestacija „Dani evropske baštine” u Beogradu deo je velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja. „Dani evropske baštine” se u Beogradu održavaju od 2002. godine. Beograd je 2006. godine bio domaćin centralne manifestacije za Srbiju i seminara SE za zemlje Jugoistočne Evrope, a 2007. godine, u organizaciji sa Savetom Evrope, Evropskom komisijom i Ministarstvom kulture, domaćin Centralne proslave za čitavu Evropu u okviru predsedavanja Srbije Komitetu ministara SE.
               Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma kada se pripremaju tematski programi, otvaraju gradska zdanja, kuće pod zaštitom, muzeji i druge ustanove kulture. Poštujući preporuke Saveta Evrope, tokom septembra organizuju se programi kojima se prezentuje nasleđe i organizuju ture razgledanja kao svojevrsni mostovi između prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena. Narodi i kulture, koji su kroz bogatu i burnu istoriju davale pečat ovom gradu, doprinosili su bogatstvu, raznolikosti, kulturnom identitetu i neponovljivom duhu Beograda.
         U okviru programa 2015. u Beogradu, priređeni su programi u okviru tri celine: na temu industrijskog i tehničkog nasleđa i temu starih i tradicionalnih zanata i program otvorenih vrata.
       Publika će moći da vidi nasleđe o kome se staraju tehnički muzeji, da se podseti značaja dela Nikole Tesle i drugih naučnika, da upozna razvoj elektroprivrede; kulturnu rutu „Putevima Tesle i Stanojevića”; istorijat proizvodnje piva (od ručnih pivara, Vajfertove i Bajlonijeve pivare i BIPa); rudnik Crveni breg na Avali i zbirku minerala Rudarskog fakulteta; da vidi kopove Rudarskog basena „Kolubara” u Lazarevcu, pogon TENT-a u Obrenovcu; čuje istorijat i vidi mašine iz ratne reparacije u fabrici satova: „Insa” sa Teleoptikom, kovačnicu GSP-a, radionice fabrike autobusa „Ikarbus”, stare štamparske zanate i očuvane mašine u štampariji „Kosmos”; da se tokom razgledanja grada sa reke upozna sa istorijatom plovidbe na našim rekama, čuje priče o beogradskim mostovima, Termoelektrani „Snaga i svetlost”, starim i potopljenim brodovima; da se upozna sa istorijatom radio, tv, emisione i kino-tehnike, da vidi muzejsku postavku emisione e-tehnike u podnožju Avalskog tornja, da se upozna sa razvojem elektronske, mašinske, poljoprivredne industrije, saobraćaja – da vidi stare parne lokomotive, „lejland” i druge autobuse, stare tramvaje, železničku stanicu, vatrogasna vozila, stare mašine i pogone, mlinove, crpne stanice, avio i vojnu tehniku i drugo industrijsko i tehničko nasleđe i stvaralaštvo, arhivski materijal, ali i upozna nematerijalnu baštinu kao sačuvano sećanje na graditelje, vizionare, pronalazače, nosioce industrijalizacije i privrednog i tehničkog razvoja zemlje.
        U Etnografskom muzeju organizuje se konferencija „Tehnike i tehnologije kroz vreme”, pojedine stare zanatske radionice otvaraju vrata za posete, za publiku se sprema više sajmova proizvoda i radionica starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, revija filmova o starim zanatima, planira se otvaranje Muzeja opančarstva i dr.
         Kako je manifestacija usmerena na mlade, beogradske škole su pozvane da budu otvorene za posete, da prirede posebne programe, da u što većem broju posete izložbene postavke i učestvuju u radionicama i dr. Svi organizatori su pozvani da vode računa o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom.
         U Beogradu, kao glavnom gradu, najvećem kulturnom i turističkom centru, gde je koncentrisano nasleđe sa tla bivše Jugoslavije, tradicionalno se tokom manifestacije „Dani evropske baštine” otvaraju i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi, koji doprinose promociji dragocenog nasleđa, ukazivanju na njegov značaj i potrebu očuvanja i raznovrsne mogućnosti prezentacije nasleđa: zdanje Narodne skupštine Republike Srbije, predsednika Republike Srbije – Novog dvora, Dvorskog kompleksa, Vlade Srbije, Ambasade Francuske, Narodne banke Srbije, zdanja Grada Beograda – Starog dvora, i istorijske kuće – Dom Jevrema Grujića, Kuća porodice Veljković, Kuća kralja Petra Prvog Karađorđevića, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde,  Legat kompozitora Josipa Slavenskog i dr. PROGRAM U BEOGRADU
od 19. do 30. septembra

ETNOGRAFSKI MUZEJ
Studentski trg 13
Konferencija „Tehnike i tehnologije kroz vreme”
Termin: 25. i 26. septembar 2015. godine
Početak: 25. septembar u 11.00 časova
Konferencija „Tehnike i tehnologije kroz vreme” organizovana je s ciljem da stručnjaci, etnolozi i antropolozi, istoričari, arheolozi i istoričari umetnosti, usmereni na proučavanje zanata kao elementa kulturnog nasleđa, kao i konzervatori, istraživači u oblasti industrijskog i tehničkog nasleđa, razmene iskustva i razmotre mogućnosti za dalji rad na očuvanju i održanju zanatskih znanja i veština. Organizatori Konferencije su Društvo konzervatora Srbije, koje aktivno radi na zaštiti industrijskog i tehničkog nasleđa, i Etnografski muzej u Beogradu, koji proučavanje i predstavljanje starih zanata prepoznaje kao veoma važnu aktivnost u pogledu očuvanja i zaštite kulturnog nasleđa. Konferencija se realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Izložba „Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini”
Termin: 25. septembar 2015. godine, u 11.00 časova
Izložba „Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini”, predstavlja izbor iz bogatog fonda industrijske i tehničke baštine sačuvane u Vojvodini. Hidrotehničko nasleđe – sistem kanala, prevodnica, crpnih stanica i ustava koji funkcioniše već više od dva veka; saobraćajna baština – sistem železničkih koloseka, stanica, postrojenja; prehrambeno-prerađivačka industrija – pivare, klanice, šećerane; tekstilna industrija – kudeljare, svilare, takačnice, belezi su koji pokazuju osnovne delatnosti koje su uticale na formiranje modernog društva na tlu Vojvodine. Industrija je menjala život i društvene odnose u meri u kojoj je prateća infrastruktura – stambene kolonije stvarala modele za izgradnju naselja i gradova modernog vremena. Predstavljanje na ovoj izložbi pokušaj je da se spasu dragoceni ostaci ovog vrednog korpusa baštine.
Kontakt: 011/3281-888; info@etnografskimuzej.rs

Radionica „Slatka prošlost Beograda”
Radionica „Slatka prošlost Beograda” osmišljena je kao spoj interdisciplinarnog predavanja o poslasticama koje su pravljene i kušane na tlu Beograda od srednjeg veka do početka Velikog rata i mini-radionice na kojoj će se, u saradnji sa bombondžijskom radnjom „Bosiljčić”, praviti jedan od njihovih karakterističnih proizvoda. Predavač je istoričarka umetnosti, pisac i gastroheritolog, Tamara Ognjević, a demonstratori na radionici braća Bosiljčić, majstori tradicionalnog bombondžijskog zanata i vlasnici najstarije beogradske radnje za proizvodnju bombona i ratluka. Program je deo projekta „Živeti prošlost 2 – Gastronomija Srbije Novog veka”, koji Artis centar realizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.
Mesto: Manakova kuća, Gavrila Principa 5
Termin: 29. septembar 2015. godine
Kontakt: 011/3036-114, manakovakuca@etnografskimuzej.rs;
Artis Centar: 011/3962-029; www.artiscenter.com
RADIONICA BOMBONA I RATLUKA „BOSILJČIĆ”, Gavrila Principa 14, 011/2623-171

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
Obeležavajući Evropsku godinu industrijskog i tehničkog nasleđa, TOS promoviše separat „Kulturno blago Srbije” o najznačajnijem industrijskom i tehničkom nasleđu i ponudi industrijskog turizma u Srbiji u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike i Sekretarijatom za privredu Grada Beograda. Informacije: www.srbija.travel; www.facebook.com 

MUZEJ NAUKE I TEHNIKE
Skenderbegova 51
Radno vreme muzeja za besplatne posete: od utorka, 22. septembra do nedelje, 27. septembra, od 10.00 do 20.00 časova
Galerija „Aleksandar Despić” – A.D. galerija
Izložba: Narodno graditeljstvo kao inspiracija
Izložba „Narodno graditeljstvo kao inspiracija” istražuje prisustvo motiva narodnog graditeljstva u srpskoj umetnosti. Predstavljeno je preko 100 crteža, grafika, slika i mapa 20 autora iz privatne kolekcije gospodina Ljuba Marinčića i arhivski materijal iz zbirki Muzeja nauke i tehnike. 
Stalne postavke:
Izložba 2. KRUG: Predstavljeno je oko 500 predmeta iz 22 zbirke, raspoređenih u četiri celine: točak–mašina–motor, komunikacija, čovek i tehnika, mera i broj.
Subotom i nedeljom mogućnost kupovine svih muzejskih izdanja uz 50% popusta.
Dečji muzej: Izloženo je preko 300 eksponata iz zbirke igračaka iz perioda od 1920. do 1970. godine.
Drugu celinu činie interaktivni eksponati pod nazivom Proširena stvarnost.
Naučni centar: Prikazano je 20 eksponata kreiranih da približe pojave i fenomene iz astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike, da na zabavan način i kroz igru podstiču na razmišljanje i razvijaju maštu.
Muzej nauke i tehnike – Odeljenje Muzej Srpskog lekarskog društva
Izložba „Medicina u Srbiji kroz vekove”
Izložba prikazuje razvojni put medicine u Srbiji od vremena kasnog paleolita do današnjih dana.
Radno vreme muzeja, Džordža Vašingtona 19: od utorka do nedelje, od 10.00 do 20.00 časova;
Besplatne posete: od utorka, 22. septembra do nedelje, 27. septembra
Kontakt: 011/3037-850; 011/3037-950; mnt@muzejnt.rs

MUZEJ NIKOLE TESLE
Krunska 51
Stalna postavka Muzeja Nikole Tesle
Muzej Nikole Tesle je jedinstvena institucija nauke i kulture u svetu. U celosti je posvećen genijalnom pronalazaču, naučniku i inženjeru Nikoli Tesli, koji je čovečanstvu podario ogroman broj značajnih otkrića i izuma. Njegov indukcioni motor, sistem polifaznih naizmeničnih struja, generator struja visoke frekvencije i napona, kompletan sistem proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, radio, transformator bez jezgra, danas poznat kao „Teslin transformator”, brzinomeri, turbine i pumpe bez lopatica, daljinsko upravljanje i mnogi drugi pronalasci, ingenioznošću rešenja, univerzalnošću primene i pomeranjem mnogih naučnih i tehnoloških granica, izmenili su sliku sveta oko nas.
Stalna postavka Muzeja, kroz prikazane dokumente, lične i tehničke predmete, makete i interaktivne modele, verno oslikava najvažnije detalje Teslinih epohalnih otkrića i izuma.
Izložba „Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek – Saradnja dva velika stvaraoca i vizionara”        Hjugo Gernsbek bio je jedan od retkih Teslinih savremenika koji je razumeo ideje velikog pronalazača i bio očaran njime, a njegove ideje i ukupan doprinos smatrao spasonosnim za čitavo čovečanstvo. I sam pronalazač, pionir radio amaterizma u SAD, čuveni izdavač brojnih naučno-popularnih časopisa, „otac naučne fantastike”, maštoviti stvaralac vizionarskog duha, kao i Tesla označavan je kao „čovek koji je izmislio budućnost”. Zahvaljujući međusobnom poverenju i uvažavanju i saradnji, između 1915. i 1919. godine nastaće veliki broj značajnih članaka o Teslinim najznačajnijim izumiteljskim ostvarenjima. Vrhunac ove saradnje biće objavljivanje dela koje predstavlja najpouzdanije svedočanstvo o brojnim, važnim i vrlo često sudbonosnim detaljima iz života i stvaralaštva jednog od najvećih pronalazačkih i naučnih umova u čitavoj istoriji čovečanstva. Ovo delo kasnije će biti prevedeno na različite svetske jezike, publikovano i citirano više nego bilo koje drugo delo o Nikoli Tesli, a ispisao ga je on sam i dao mu neobičan ali u isto vreme i tako jednostavan naziv – Moji izumi.
Izložba obuhvata veliki broj do sada nepoznatih fotografija, naslovnih strana naučno-popularnih časopisa, izuzetno zanimljivih članaka, intervjua i drugih dokumenata koji svedoče o plodnoj saradnji Nikole Tesle i Hjuga Gernsbeka, koja je ostavila nemerljivo važna svedočanstva o životu i stvaralaštvu genijalnog srpsko-američkog naučnika i pronalazača.
Radno vreme Muzeja: od utorka do nedelje, od 10.00 do 18.00 časova
Stručno vođenje na srpskom ili engleskom jeziku organizuje se na početku svakog sata.
Termini za besplatne posete: 26. i 27. septembar od 10.00 do 18.00 časova
Kontakt: 011/2433-886, info@tesla-museum.org

NARODNI MUZEJ I MUZEJ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
Narodni muzej u Beogradu (Galerija fresaka i Muzej Vuka i Dositeja), u saradnji s Muzejom Srpske pravoslavne crkve i Visokom školom SPC za umetnost i konzervaciju,  priređuje program: Umetnički zanati – tradicija i mogućnosti.
Demonstracija starih umetničkih zanata i radionice za decu i odrasle: pravljenje mozaika, klesanje u kamenu, duborez, slikanje ikona i fresaka, izrada nakita i kaligrafija,
Termin: od 22. do 27. septembra 2015. godine.
GALERIJA FRESAKA, Cara Uroša 20.
Program:
Demonstracija starih umetničkih zanata – 22. septembar, utorak; od 10.00 do 17.00 časova
Demonstracija starih umetničkih zanata – 23. septembar, sreda; od 10.00 do 17.00 časova
Demonstracija starih umetničkih zanata – 24. septembar, četvrtak; od 12.00 do 20.00 časova
Demonstracija starih umetničkih zanata – 25. septembar, petak; od 10.00 do 17.00 časova
Demonstracija starih umetničkih zanata – 26. septembar, subota; od 12.00 do 20.00 časova
Radionica za decu „Otkrivanje mozaika” – 26. septembar u 12.00 časova. Najmlađi posetioci upoznaće se s tehnikom izrade mozaika i sami se oprobati u izradi zajedničkog mozaika, od unapred pripremljenog materijala. Broj mesta ograničen. Obavezno prijavljivanje na: eduka@narodnimuzej.rs
Radionica za odrasle: „Freska i susret kultura”, 26. septembar u 18.00 časova. Zainteresovani posetioci će moći da saznaju nešto više o fresko-slikarstvu i da se sami oprobaju u ovoj tehnici. Broj mesta ograničen. Obavezno prijavljivanje na: eduka@narodnimuzej.rs
Demonstracija starih umetničkih zanata – 27. septembar, nedelja; od 10.00 do 14.00 časova
MUZEJ VUKA I DOSITEJA, Gospodar Jevremova 21
Radionica za mlade od 14 do 18 godina „Garfitiraj”, 27. septembar, nedelja, u 12.00 časova. Tema: pismenost i izreke koje su Dositej i Vuk zabeležili, a koje će učenici, kroz tehniku grafita prilagoditi savremenom trenutku. Broj mesta ograničen. Obavezno prijavljivanje na: eduka@narodnimuzej.rs

ZAVOD ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZVITKA
Izložba „Priča o hlebu”
Nakon svečanog otvaranja, predavanje na temu „Pekarski zanat kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa” održaće Violeta Cvetanoska iz Narodnog muzeja u Kraljevu. U kraljevačkom kraju se nekada, ali i danas za svečanosti, praznike i obrede tokom godine pripremalo više vrsta obrednih hlebova, tako da će posetioci ove izložbe moći da se upoznaju sa obrednim hlebovima iz druge polovine XIX veka.
Termin: 17. septembar u 18.00 časova
Mesto: prostorije Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4, Beograd
Kontakt: 011/2180-432; mlcvetic@zaprokul.org.rs

Predavanje - Senćanski marcipan – Almaši – Bicok
U poslastičarnici Almaši u Senti pravi se čuveni marcipan, čiji glavni  recepti datiraju sa kraja HIH i baziraju se na francuskom kremu. Turistička organizacija Sente ima zanimljiv turistički program sa degustacijom marcipana, koji je posvećen Senćanskoj bici. Posetioci mogu da vide rekonstruisane  kostime iz epohe, kratak film o gradu i samoj  bici, da gledaju vatrogasnim dvogledom, obiđu galeriju oko tornja, odakle se vidi prostor gde se na Tisi odigrala po Evropu  presudna  Senćanska bitka i dobiju posluženje - čuveni senćanski marcipan, po recepturama sa kraja XIX veka, pakovan kao medaljon sa likom Eugena Savojskog i sultana Mustafe II.
U okviru predavanja – promocija film „Senćanski marcipan” – Turističke organizacije Senta.
Termin: 29. septembar u 12.00 časova
Mesto: prostorije Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4, Beograd
Kontakt: 011/2180-432; mlcvetic@zaprokul.org.rs

PTT MUZEJ
Stručno vođenje kroz postavku „Tačka spajanja” i tematsku izložbu „175 godina srpske pošte”,
svakog dana u 17.00 časova.
Fotografisanje posetilaca koji će na poklon dobiti poštansku marku sa svojim likom.
Celodnevna dečija radionica „Poštanski satić”, na temu „Napiši i pošalji pismo voljenima”
subota, 19. septembar od 11.00 do 18.00 časova.
Predavanje Milice Đokić iz Udruženja starih zanata „Stara Srbija” o starim zanatima
subota, 26. septembar od 13.00 do 14.00 časova.
Koncert kulturno-umetničkog društva „Đoka Pavlović”
subota, 26. septembar 2015. godine, od 15.00 do 15.30 časova.
Mesto: PTT muzej, Majke Jevrosime 13
Termin: Od 20. do 30 septembra: radnim danima od 10.00 do 19.00 časova, subotom i nedeljom od 12.00 do 18.00 časova
Kontakt: 011/3064-171; pttmuzej@ptt.rs

ASTRONOMSKA OPSERVATORIJA NA ZVEZDARI
Astronomska opservatorija je jedina naučna institucija u Srbiji koja se profesionalno bavi istraživanjima u oblasti astronomije. Sa tradicijom dugom 128 godina, opservatorija je i svojevrstan muzej izuzetno vrednih instrumenata, knjiga i časopisa koji svedoče o razvoju domaće i evropske astronomije.
Program: Razgledanje upravne zgrade, biblioteke koja po svom pokretnom i nepokretnom enterijeru podseća na oksfordske biblioteke, deo muzejske postavke starih astronomskih instrumenata, naš najveći teleskop sa sočivom (refraktor) koji je među najvećim te vrste u Evropi i Veliki pasažni instrument koji se služio za određivanje koordinata nebeskih tela.
Razledanje je besplatno i traje oko dva sata uz pratnju stručnog vodiča.
Mesto: Volgina 7, Zvezdara
Termin: 26. septembar, u 11.00, 13.00 i 15.00 časova.
Kontakt: 064/4842-123, Vesna Mijatović

MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA
Aerodrom „Nikola Tesla”, Surčin
Muzej osnovan 1957. godine pri Komandi ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, imao je prvu izložbu 1960. na starom beogradskom aerodromu. Od 1989. Muzej se premešta na novu lokaciju, u blizini aerodroma „Nikola Tesla”. Odlukom Vlade Srbije Muzej vazduhoplovstva proglašen je za kulturno dobro.
Izložbena postavka modela jugoslovenske avijacije i dostignuća vazduhoplovne industrije – vek vojnog vazduhoplovstva i objekata od značaja za istoriju vazduhoplovne industrije obuhvata više od 50 eksponata i vrlo interesantan istorijat.
Na izložbi muzeja se nalazi jedan broj letelica koje su rađene u kućnoj radinosti ili od strane zanatlija (avion Sarić br. 1, jedrilice Čavka i Vrabac-A), a predstavljene su i radionice Mihajla Merćepa, kao i maketa jedrilice dr Vladimira Aleksića.
Takođe se i sam muzejski rad u toku konzervacije i restauracije predmeta vrši kao zanatski rad i što je više moguće na način koji je rađen u njegovom vremenu.
Kontakt: 011/2670-992; 011/3104-749
Autobus 72 sa Zelenog venca, autobusi JAT-a sa Slavije i minibus.
Najave grupnih poseta i škola: kontakt@muzejvazduhoplovstva.org.rs

VOJNI MUZEJ
Program: Izložba povodom stogodišnjice odbrane Beograda iz 1915. godine
Mesto: Galerija Vojnog muzeja, Kalemegdan bb
Termin: od 19. do 30. septembra, od 10.00 do 17.00 časova, ulaz slobodan
Kontakt: 011/3344-408; 3343-441, vojnimuzej@mod.gov.rs

GSP „BEOGRAD”
Program: Podsetnik za nezaborav – kovačnica GSP sa početka XX veka
Mesto: JKP GSP „Beograd”, Kneginje Ljubice 29
Termin: 26. septembar 2015. godine, od 10.00 do 17.00 časova
Prvi put otvorena vrata kovačnice GSP sa mašinama i alatima sa početka XX veka pored standardne postavke starih vozila GSP-a (lejland, čičica, glačalica, divag, vatrogasno vozilo i dr.) i ostale istorijske građe, biće po prvi put otvorena vrata kovačnice GSP-a sa mašinama i alatima sa početka XX veka. Kapije GSP na Dorćolu biće otvorene za posetioce sve vreme, od 10.00 do 17.00 časova, dok će posete kovačnici biti organizovane u grupama na svaka dva sata, počevši od 11.00 časova.
Kontakt: 011/3664-046; gsp101@eunet.rs.
ŽELEZNIČKI MUZEJ
Obilazak stalne izložbene postavke muzeja – razvoj železnice od nastanka do danas, a u Srbiji zaključno sa izgradnjom pruge Beograd–Bar.
Mesto: Nemanjina 6
Termin: od 19. do 30. septembra 2015, radnim danima od 09.00 do 15.00 časova
Kontakt: 011/3610-334

MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE
Jugoslovenska kinoteka, osnovana 1949. godine sakuplja, trajno čuva i obrađuje filmski materijal i bavi se širenjem filmske kulture, istražuje i izučava istoriju filma. U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke nalazi se kolekcija kinematografske opreme i muzejska zbirka koja čuva dokaze o počecima fotografije i filma.
REVIJA FILMOVA JUGOSLOVENSKE KINOTEKE – ukupno oko 130 minuta.
Mesto: Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11.
Termin: 24. septembar, u 19.00 časova.
PRIZRENSKI MOTIVI, 1952.
Režija: Žika Mitrović
Priča o Prizrenu, onakvom kako ga vide njegovi stanovnici. Živopisne ulice, srednjevekovna zdanja, manastiri, džamije i stari zanati ovog grada na Kosmetu; trajanje: 14 minuta.
POSLEDNJI, 1957.
Režija: Dragutin Kostić
Nostalgična šetnja poslednjeg fijakera ulicama Beograda, preraslog u  velegrad; trajanje: 13 minuta.
POSLEDNJI GRNČARI, 1962.
Režija: Žarko Pešić
Upoznavanje sa tradicionalnim načinom izrade grnčarije u Đakovici; trajanje: 14 minuta.
GARKINA DRVENA ČIPKA, 1963.
Režija: Živko Ristić
Ikonostas za manastir Jovan Bigorski, u kanjonu reke Radike, radio je osnivač mijačke duborezačke škole Petar Filipovski Garka. Ikonostas predstavlja jedinstven i fantastičan sklop mitoloških i kanonskih scena; trajanje: 10 minuta.
RUKE I NITI..., 1964.
Režija: Vladimir Basara
Gostivar, rano jutro u gradu. Muslimanska, šiptarska varošica u Makedoniji. 
„Industrijsko preduzeće za proizvodnju persijskih tepiha, šamija i konfekcije”. Radnice dolaze na posao i počinje igra njihovih ruku i miliona niti u toku tkanja tepiha. Proces ručne izrade persijskih tepiha; trajanje: 10 minuta.
PIROTSKI ĆILIMI, 1964.
Režija: Žarko Pešić
Prikaz načina tkanja pirotskih ćilima, jedne od tradicionalnih umetnosti našeg naroda. Istaknut etnografski značaj ovog filma; trajanje: 13 minuta.
POSLEDNJI, 1969.
Režija: Vladimir Basara
Poslednji umetnički kovači polako nestaju iz našeg života. Poneki  otkuje još neko umetničko delo, iskali ga, tj. „spali” i nestaje u vrevi savremenosti. Ostaju trošne i puste kovačnice; trajanje: 9 minuta.
PAŠKE ČIPKE, 1970.
Režija: Ljiljana Jojić
Ples, čipka i arhitektura Paga. Međusobnim preplitanjem ta tri elementa ukazuje se na istančanost plesa koji podseća na delikatnost čipke i visoku kultivisanost prisutnu u svakom detalju ambijenta; trajanje: 9 minuta.
GOLGOTA, 1979.
Režija: Meto Petrovski
U hronici o zletovskom kraju piše da se u Lesnovu vekovima izrađuje vodenični kamen. Iznoseći taj teški kamen uz opasne strmine, čovek svakodnevno doživljava golgotu. U kamenolomu grupa ljudi bira kamen, obrađuje ga i kleše, sve dok ne dobije oblik vodeničnog kamena. Potom ga guraju do puta, utovaraju u kola, da bi na svom mestu, u vodenici, najzad započeo rad – mlevenje žita; trajanje: 16 minuta.
RADIONICA U LIKVIDACIJI, 1980.
Režija: Eva Vekaš
Stari zanati polako odumiru. O tome govore jedan duborezac – Julio Šturc, jedan muzički instrumentar – Stevan Beli koji izrađuje violinu i kontrabas, i jedan sajdžija – Šandor Sarvaš; trajanje: 13 minuta.
PRIČA IZ VODENICE, 1984.
Režija: Milan Popović
Jedan bačvar i jedan vodeničar pričaju o svojim zanatima nekada i sada; trajanje: 8 minuta.
POTKIVAČ, 1984.
Režija: Milan Popović
U celoj Srbiji gotovo da nema ni jedne potkivačnice. Vreme je učinilo svoje tako da jedina potkivačnica u Gornjem Milanovcu, možda i  poslednja, čeka da nestane sa svojim gazdom; trajanje: 7 minuta.
BAČVAR, 1984.
Režija: Milan Popović
Priča o starom bačvaru iz okoline Guče koji u svojoj radionici izrađuje bačve isto kao i pre pedeset godina; trajanje: 5 minuta.

MUZEJ AUTOMOBILA – Stara mehaničarska radionica iz dvadesetih godina
U zbirci Bratislava Petkovića nalaze se stari i retki automobili, koji su istorijsko svedočanstvo, i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma kod nas i u svetu. Zbirka sadrži pedeset vozila, od kojih je najstariji „maro gardon” iz 1897. godine.
Mesto: Muzej automobila, Majke Jevrosime 30.
Termin: Besplatne posete 26. i 27. septembra od 9.00 do 21.00 čas
Kontakt: 011/3034-625.
Poslastičarnica „Petković 1903.”
Ilije Garašanina 2
Bratislav petković će predstaviti kolekciju iz Muzeja automobila, staru mehaničarssku radionicu i poslastičarnicu „Petković 1903.”, kao i poslastičarski zanat.
Termin: 20. i 27. septembar 2015. godine, od 12.00 do 14.00 časova
Kontakt: 066/8110-025; bpetkovic@emoteproductions.com


RADIO I RTS –- Odeljenje za istoriografiju
Takovska 10
Program „Trezora” u „Danima evropske baštine” na RTS 2 i RTS 3:
Ponedeljak, 21. septembar
RTS 2         PRIČA O KONOPLJI, dve emisije; Obrazovna 1986.
Utorak, 22. septembar
RTS 2        CREPULJAR IZ ZLAKUSE, Ljudi govore, Obrazovna 1974. + IZMEĐU VODE I KAMENA, Obrazovna 1985.
RTS 3        ENERGIJA ZAJEDNICE NAUČNO-TEHNIČKIH MUZEJA SRBIJE, Trezor, 2009.
Sreda, 23. septembar
RTS 2        U BRDIMA IZNAD DRINE, LJudi govore, Obrazovna 1990.
Četvrtak, 24. septembar
RTS 2        ZLATIBORCI, Azbuka zanimannja, 1976. + KREČARI IZ BREZOVICE, Ljudi govore, Obrazovna 1987.
Petak, 25. septembar
RTS 2        U SUSRET KONGRESU VIZANTOLOGA, 2015. + VIZANTIJSKI KONCERT, 1974.
Kontakt: trezor@rts.rs

TREZOR RTS-a i srednjoškolci Beograda
Program:
U dvočasovnom programu predstaviće se:
– učenici Škole za umetničke zanate TEHNOART BEOGRAD: radionicama grnčara, kaligrafa, gravera, konzervatora i modnom revijom stilskih korajača
– učenici Muzičke škole VOJISLAV VUČKOVIĆ: četiri minijature Klase kamerne muzike
Sledi polučasovni koncert Dragana Mlađenovića sa muzičkim programom trubadura, truvera, studenata, žonglera i srpskih skomraha.
Kamere „Trezora” sve vreme snimaju i projektuju na bioskopsko platno večernje dešavanje.
Termin: utorak, 22. septembar, od 18.30 do 21.00
Mesto: natkrivena terasa u Takovskoj ulici, između zgrade RTS-a i Dečijeg kulturnog centra.
Kontakt: 011/3211-396

FILMSKE NOVOSTI
Bulevar vojvode Mišića 39a.
Od nastanka 1944. godine, Filmske novosti postaju sastavni i nezamenljivi deo repertoara kojim je počinjala bioskopska predstava. Sve do kraja pedesetih godina XX veka, jedina vizuelna informacija u pokretu bio je žurnal. Danas filmske novosti predstavljaju značajan izvor arhivske građe sa slavnim trenucima naše prošlosti.
Revija filmskih žurnala o razvoju industrije Srbije i Beograda i starim zanatima povodom održavanja manifestacije „Dani evropske baštine”.
Kontakt: 011/2060-501; 011/2651-653.

NARODNA BIBLIOTEKA, ŠTAMPARIJA „KOSMOS”
Program u Narodnoj biblioteci: izložba „Stari alati Narodne biblioteke Srbije”.
Postavku izložbe čine alati i oprema koji su se koristili u procesima tehničke zaštite kulturnih dobara polovinom 20. veka. Stare knjigovezačke prese, alati za restauraciju i povez knjiga, stari mikrofilm čitač, kamere i rasveta za fotodokumentaciju i audio oprema samo su jedan deo postavke koja svedoči o prvim danima rada na zaštiti kulturnih dobara u Narodnoj biblioteci Srbije, nakon useljenja u novu zgradu, u Skerlićevoj ulici. Autori izložbe su konzervatori Odeljenja za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije.
Termini: od 21. do 26. septembra 2015. godine, od 09.00 do 20.00 časova radnim danima, subotom od 09.00 do 15 časova
Mesto: Centralni hol Narodne biblioteke Srbije, Skerlićeva 1


ŠTAMPARIJA „KOSMOS
Program u štampariji „Kosmos”: Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa kratkim opisom i istorijatom preduzeća „KOSMOS” d.o.o. i u okviru sektora proizvodnje da prisustvuju grafičkoj pripremi, štampi i knjigovezačkoj doradi gde će biti opisan put izrade knjige u tvrdom povezu. Poseta Centru za implementaciju OSI u radnu sredinu, gde se nalaze vitrine sa proizvodima i knjigama koje je preduzeće izrađivalo od osnivanja do danas.
Organizovana poseta uz pratnju vodiča, obilazak štamparije uz prezentaciju knjigovezačke dorade kao jednog od najstarijih zanata i njenu praktičnu primenu kroz ručnu izdradu knjige u tvrdom povezu, kao i mašinske izrada knjiga u tvrdom povezu sa zlatotiskom.
Prikaz rada mašina i njihova funkcionalnost i učešće u izradi knjige kao najvažnijeg grafičkog proizvoda.
Termini: od 21. do 26. septembra 2015. godine, od 13.00 do 15.00 časova, obilazak u dve grupe do 15 posetilaca (trajanje posete oko 60 minuta).
Mesto: Svetog Save 16-18 (četvrti sprat)
Kontakt: Ljubica Džudović; 011/2430-510, 063/1126-441; pr@kosmosprint.com

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA „SVETOZAR MARKOVIĆ”
Termini: od 21. do 30. septembra 2015. godine
Program: od 12.15 časova predstavljanje digitalizovane kolekcije istorijskih novina i šematizama o starim i tradicionalnim zanatima s kraja 19. i početka 20. veka; od 12.30 časova vođena tura kroz biblioteku; od 13.00 do 14.00 časova posete spomen-sobi Isidore Sekulić.
Univerzitetska biblioteka će digitalizovati i na svom sajtu učiniti dostupnim:
„Trgovinsko-zanatlijske šematizme Kraljevine Srbije” iz 1899. i 1905. godine.
i rukopis „Seoski zanati i zanatlije u Nemanjićkoj Srbiji”, koji je napisao poznati publicista i socijalista Dragiša Lapčević. Link za virtuelne izložbe je http://www.unilib.rs/sadrzaji/virtuelne-izlozbe
Zgrada Univerzitetske biblioteke je dostupna za osobe sa invaliditetom na nivou suterena, što omogućava obilazak jednog dela zgrade i predstavljanje spomen-soba (ulaz je sa parkinga iza zgrade).
Mesto: Bulevar kralja Aleksandra 71.
Virtuelna izložba „Mihajlo Pupin”,
Kontakt, informacije i prijavljivanje grupnih poseta: 011/3370-160BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA
Multimedijalni program „Kovanje i kovački zanat” – filmski zapisi, izložba fotografija kovačkih predmeta. Učestvuju: arheolog mr Marko Aleksić, kovač srednjevekovnih mačeva Željko Pantić i vitezovi – članovi udruženja „Beli orlovi”.
Kovač Željko Pantić izrađuje replike istorijskih mačeva iz svih epoha – od keltskih, pa sve do onih iz modernog doba. Među njima su: mačevi kao sto je Ekskalibur, srpski srednjovekovni mačevi, samurajski mačevi; primerci „musketarskih” mačeva; špada kakvu je nosio Zoro.
Mesto: Knez Mihajlova 56, Čitaonica fonda umetnosti.
Termin: sreda 23. septembar, u 19.00 časova.
Kontakt: 011/2024-002

Izložba – Prvi srpski novi metod krojenja muškog i ženskog odela Milorada Milojevića – Akademija kroja 1920.
Posetioci izložbe imaće priliku da vide na kom nivou je u Beogradu, dvadesetih godina prošlog veka, opstajao krojački zanat, na primeru Akademije Milorada Milojevića diplomiranog profesora krojenja sa prestižnim diplomama pariskih, lajpciških, berlinskih i bečkih škola mode.
Mesto: Biblioteka grada Beograda – Odeljenje stare i retke knjige o Beogradu – Zavičajno odeljenje,
Zmaj Jovina 1/II sprat
Termin: od 21. septembra do 16. oktobra, svakog radnog dana od 9.00 do 17.00 časova.
Kontakt: 011/2636-266

BEOGRADSKA TVRĐAVA
Otvoreni objekti na Beogradskoj tvrđavi
Tokom trajanja manifestacije Dani evropske baštine, na Beogradskoj tvrđavi biće otvoreni objekti: Vojni bunker na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, Kula Nebojša, Rimski bunar, Sahat kula, Veliki barutni magacin, a u sredu 23. septembra 2015. godine ulaz će biti besplatan za sve posetioce.
Vojni bunker na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod spomenika Pobednik)
Radno vreme: ponedeljak – nedelja, od 11.00 do 19.00  časova.
Bunker je građen početkom 50-tih godina 20. veka, a kako je došlo do pada mogućnosti agresije, objekat nikad nije stavljen u funkciju za koju je projektovan. Tokom obilaska bunkera, posetioci mogu da vide i izložbu „Negde između“, autora dr Bojana Dimitrijević, naučnog savetnika Instituta za savremenu istoriju, koja je namenski rađena za ovaj prostor i prikazuje funkcionisanje i aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata i u periodu Hladnog rata.
Kula Nebojša
Radno vreme: sreda – nedelja, od  11.00 do 19.00  časova;
Kula Nebojša je izložbeni prostor u kojem je, na originalan način, uz korišćenje modernih audio-vizuelnih elemenata, izložba postavljena tematski i po nivoima.
Predavanje ''Zastupljenost starih zanata u narodnom graditeljstvu u ruralnom prostoru Srbije. Predavači: Goran babić. inž. arhitekture, Milan Panić i Saša Srećković, etnolozi.
Termin: 29. septembar 2015. godine u  18   časova
Predavanje sa prezentacijom o istorijatu pivarstva u Beogradu; predavač – Nenad Lukić, autor izložbe „Pivarstvo u Beogradu – BIP 1839-2013” (ručne pivare, Bajlonijeva pivara, Vajfertova prva parna pivara, BIP)
Termin: 1. oktobar 2015. godine u  18   časova
Veliki barutni magacin
Radno vreme: ponedeljak – nedelja, od 11.00 do 19.00  časova
U Velikom barutnom magacinu nalazi se stalna postavka rimskih kamenih spomenika - lapidarijum.
Rimski bunar
Radno vreme: ponedeljak – nedelja, od 11.00 do 19.00  časova
Sahat kula
Radno vreme: ponedeljak – nedelja, od 11.00 do 19.00 časova

Izložba „Dunav – umetnik, putnik i svedok”
U okviru Dana evropske baštine u Velikom barutnom magacinu biće postavljena izložba fotografija i gravira pod nazivom „Dunav – umetnik, putnik i svedok”, koja posetiocima pruža umetnički doživljaj Dunava i tvrđava na njegovom priobalju, pokazujući pritom stanje ovih kulturnih dobara, kao i njihove potencijale.
Izložba je prikazana u Srpskom kulturnom centru u Parizu od 17. juna do 25. jula 2015. godine.
Sportske radionice za decu
JP „Beogradska tvrđava” u saradnji sa Sportsko-rekreativnim centrom „Pionirski grad” realizovaće tradicionalne sportske radionice za decu: „Igre koje smo igrali” (skakanje u džaku, preskakanje konopca ) i  „Nove sportske igre” (igre koje su popularne u američkim letnjim kampovima GAGA BALL i CARPETBALL).
Mesto: ispred Stambol kapije
Termini: 19. septembar, od 17.00 do 20.00 časova
Radionica i galerija starih zanata
Radionica i galerija starih zanata u Stambol kapiji biće otvorena za posetioce od 19. do 30. septembra od 11 do 19 časova. U radionici starih zanata izloženi su starozanatski predmeti i alati. Osim alata, u Galeriji starih zanata, posetioci će moći da vide i izložbu srednjovekovnih kostima, koji su korišćeni tokom snimanja filma „Iron Clad 2”.
Prezentacija ručno rađenih grafika
JP „Beogradska tvrđava” u saradnji sa Centrom za likovno obrazovanje Šumatovačka, u Stambol kapiji realizuje prezentaciju ručno rađenih grafika na prenosivoj grafičkoj presi, u subotu i nedelju, 19. i 20. septembra 2015. godine, od 17.00 do 20.00 časova. Prezentaciju će voditi Jelena Damnjanović, master grafike.
Ad hoc izrada suvenira
Ispred Radionice starih zanata u Stambol kapiji u subotu i nedelju, 26. i 27. septembra 2015. godine biće realizovan program ad hoc izrade suvenira. Posetioci će biti u prilici da sami izrade novčić despota Stefana, pomoću otiska koji je izrađen na ručnoj mašini. Posetilac uz pomoć čekića ostavlja otisak na „novčiću” i dobija suvenir koji je sam izradio.
Izložba studenata FPU – Galerija Beogradske tvrđave u Stambol kapiji
Izložba radova studenata FPU može se pogledati od 18. do 28. septembra 2015. godine, svakog dana od 11.00 do 19.00 časova.
Kontakt: 011/2620-685.

REPUBLIČKI SEIZMOLOŠKI ZAVOD
Otvorena vrata Seizmološkog zavoda uz stručno vođenje – upoznavanje posetilaca sa stogodišnjom tradicijom zavoda, istorijom osnivanja i instrumentima, predstavljanje današnjih dostignuća u oblasti seizmologije (oblilazak i razgledanje prvobitno instaliranih seizmografa u Srbiji), prikaz savremenog načina seizmološkog osmatranja (registrovanje, analiza, lociranje zemljotresa, obaveštavanje javnosti o dogođenim zemljotresima), koliko se često zemljotresi događaju kod nas, gde se najčešće događaju, kako se zaštititi od jakih zemljotresa.
Mesto: park Tašmajdan.
Termin: 19, 20, 26. i 27. septembar, od 10.00 do 14.00 časova, pojedinačno ili u grupama, na svakih pola sata. Ulaz slobodan. Vođenje je na srpskom jeziku uz prethodnu najavu.
Kontakt osoba za organizovanje poseta: Branko Dragičević, 064/823-160, branko.dragicevic@seismo.gov.rs
Kontakt osoba na dan posete: dežurni seizmolog, 011/3227-013.

UMETNIČKA LIVNICA „JEREMIĆ”
Kragujevački put 143, 11224 Vrčin, Beograd
Umetnička livnica „Braća Jeremić” nastavlja tradiciju Umetničke livnice „Voždovac” Miodrag Mića Jeremić osnovane 1927. godine. U livnici su izliveni: kompozicija „Igrali se konji vrani” vajara Tome Rosandića, koja krasi ulaz u Narodnu skupštinu Srbije, Meštrovićev „Pobednik”, koji se nalazi na Kalemegdanu, „Čovek sa lavom”, Simeona Roksandića, i mnogi drugi spomenici, skulpture, reljefi, biste i male forme.
Informacije: www.livnica-jeremic.co.rs

AMC – AFRODITE MODE COLLECTION DOO
Organizovana poseta, Cara Dušana 212, Zemun.
Grupa od 20 posetilaca. Kontakt i prijavljivanje: office@amcafrodita.rs i 011/2614-446.

POLJOPRIVREDNI KOMBINAT „BEOGRAD”
Program posete PKB korporaciji, koja je pravni sledbenik Poljoprivrednog kombinata „Beograd”, osnovanog odlukom Vlade 1945. godine, sa zadatkom da snabdeva Beograd proizvodima ishrane, koji je od skromnih početaka u močvari Pančevačkog rita, izrastao u nekada jedan od najvećih sistema agrobiznisa u bivšoj SFRJ: otvaranje arhiva Poljoindustrije, izložba starih fotografija i panoa, film o istoriji PKB-a, obilazak proizvodnih pogona, stare i nove farme krava.
Mesto: Padinska Skela, Industrijsko naselje bb.
Termin: 24. i 25. septembar od 10.00 do 14.30 časova.
Kontakt: 011/8871-664; 011/8871-661.
Obavezno prijavljivanje: TIC TOB-a, Knez Mihailova 5, 011/2635-622 i vesna.gajic@pkb.rs.

OPŠTINA LAZAREVAC, RUDARSKI BASEN „KOLUBARA”
TURISTIČKA ORGANIZACIJA LAZAREVCA, CENTAR ZA KULTURU „LAZAREVAC”
Karađorđeva 20
Kontakt: 011/7872-781, tol@lazaravac.rs
Otvaranje izložbe „Anđeli garavog lica” , umetnika Igora Grubića
Termin: 18. septembar 2015. godine u 19.00 časova. Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2015. godine.
Mesto: Galerija „Savremenici” CZK.
Kontakt: 060/6767-630
Program „Evropa kroz pesmu, muziku igru”
Program izvodi Studio Dunja iz Obrenovca – 22 vrhunska igrača narodnih igara, modernog plesa i baleta u trajanju od 85 minuta. U vidu predstave, prepliću se srpske tradicionalne igre, pesme sa prostora bivše Jugoslavije, poznate mađarske i rumunske melodije, evropske igre i južnoamerički ritmovi kao prikaz jednakosti i migracija stanovništva.
Termin: nedelja, 20. septembar 2015. godine
Mesto: Biblioteka „Dimitrije Tucović”
Kontakt: 069/8364-525

U Rudovcima, u porti hrama Vaznesenja Gospodnjeg, nalazi se „Spomen-kuća popa Ranka”.                  Povodom 200 godina od Drugog srpskog ustanka, u februaru 2015. godine u kući je postavljena izložba posvećena ličnostima i događajima vezanim za Drugi srpski ustanak.
Termin: od 20. do 30. septembra 2015. godine, od 10.00 do 12.00 časova,
Mesto: Rudovci.
Kontakt: 065/8012-0230

Od 22. do 24. septembra 2015. godine, biblioteka "Dimitrije Tucović" iz Lazarevca za Dane evropske baštine pripremila je radionice koje će se održavati u našoj centralnoj zgradi, kao i u ograncima (Veliki Crljeni i Rudovci). Radionice su namenjene deci školskog i predškolskog uzrasta, a osnovni cilj im je negovanje pisane i govorne kulture, kao i očuvanje srpskog jezika (učimo arhaizme i istorizme). 
Čitam čitaš – Gaga i Zoka čitaju deci; tema: Zanati u književnosti – dve radionice
Pišemo priču – Opisujemo jednog zanatliju – dve radionice, uz još dve pripremne na kojoj će deca praviti svoj rečnik reči potrebnih da opišu željeni zanat.
Kontakt: 060/0107-805
Izložba „Stari zanati u službi pozorišnog kostima i rekviziti”
Kažu da predstava traje koliko i utisak o njoj. Kada se zavesa podigne, prvo što publika vidi odnosi se na likovnost predstave, na total dizajn. Kostimi, šminka, maska, scenografija, rekviziti...
Vredne ruke majstora – zanatlija, čine da i glumci uživaju u svojim kreacijama. Pozorište, kao sinkretička umetnost ne šalje samo poruku rečima, već i poruke bojama, oblicima.
Termin: 23. do 28. septembar 2015. godine; otvaranje izložbe 23. septembra 2015. godine u 19.00 časova
Mesto: Galerija „Simonida” CZK
Kontakt: 060/6767-630
Prodajni bazar umetnina i rukotvorina „Art kvart” nastao je iz međusobne saradnje Centra za kulturu Lazarevac i kreativaca i umetnika iz Lazarevca, ali i drugih gradova, sa ciljem da se na jednom mestu okupe i promovišu radovi inovativnih kreativnih ljudi u vidu prodajne izložbe.
Termin: 26. septembar 2015. godine, od 11.00 do 19.00 časova,
Mesto: Plato CZK.
Kontakt: 060/6767-630

Pokretna mini muzejska postavka originalnih predmeta nematerijalnog kulturnog nasleđa i prikaz kratkih filmova o zanatima u enterijerima tri putujuća vozila u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate (kamioni sa izražajnim vizuelnim identitetom) predstavljaju se posetiocima u glavnoj ulici (šetačka zona).
Nakon razgledanja izložbenih postavki i prikaza kratkih filmova o svakom zanatu, za korisnike „putujućih radionica”, predviđeno je predstavljanje i učenje sedam zanata: opančarski, korparski, pustovanje vune, tkanje, vez, kaligrafija i duborez. Autentično kostimirani majstori – zanatlije, uz zvuke odabrane muzike, prezentuju tradicionalne zanate, izrađuju starozanatske predmete i realizuju interaktivne radionice u kojima aktivno učešće uzimaju svi zainteresovani korisnici. Uz pomoć  majstora – zanatlije, korisnici izrađuju konkretne predmete i proizvode u starozanatskim tehnikama: opančić, korpica, nakit od vune, tkani detalj, izvezen detalj, kaligrafska poruka, figurica od drveta.
Termin: 29. i 30. septembar, od 10.00 do 15.00 časova
Mesto: Karađorđeva ulica.
Kontakt: 069/8364-525

Povodom obeležavanja 2015. – Evropske godine industrijskog i tehničkog nasleđa –
Izlet sa obilaskom baštine u Lazarevcu
Program:
09.30 časova – Polazak grupe sa autobuskog stajališta ispred Skupštine Grada Beograda
10.30 – 12.30 časova – Poseta Rudarskom basenu „Kolubara”
13.00 – Poseta spomen-kosturnici i crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija, izgrađenoj u slavu poginulih vojnika srpske i austrougarske vojske u Kolubarskoj bici
14.00 – Obilazak Kamengrada, Moderne galerije, spomenika Srpskom ratniku
16.00 – Polazak za Beograd
Termin: 29. septembar 2015. godine
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.

OPŠTINA OBRENOVAC, TE „NIKOLA TESLA”
Izlet iz Beograda za Obrenovac, sa polaskom grupe prijavljenih posetilaca u 9.00 časova sa stajališta ispred Gradske Skupštine u Beogradu.
Znamenitosti koje će biti predstavljene posetiocima su:
10.00 časova – Česni dom porodice Mihailović („Milošev konak”, podignut krajem osamnaestog i početkom devetnaestog veka), a u kojoj se danas nalazi matična obrenovačka biblioteka otvaranje izložbe 23.09.2015. u 19 časova „Vlada Aksentijević”, gde će posetioci moći da pogledaju izložbu starih zanata – Ulica Miloša Obrenovića.
U Ulici kralja Petra Prvog – obrenovačka Crkva Silazak Svetog Duha na apostole, iz 1870. godine.
U Ulici Miloša Obrenovića, staroj čaršiji zaštićenoj zakonom – staro banjsko varoško kupatilo sa zgradom iz 19. veka, gradska kafana „Central” (nekadašnji hotel „Antonović”).
11.30 – Izletnici će obići i Manastir Svetog oca Nikolaja u Grabovcu, selu udaljenom 12 km od Obrenovca. Manastir je, po predanju, Zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića, iz 13. veka i kraj njega se nalazi lekoviti izvor Vidan.
12.30/14.00 – Poseta termoelektrani „Nikola Tesla” (gde će poseta trajati do 90 minuta, u grupama od po 25 posetilaca dnevno)
14.00/14.30 – Zabreški grad – muzej na otvorenom.  Nekada međunarodna luka i carina sa bogatom nacionalnom istorijom i postavkom o industrujskom i evrointegracijskom privrednom nasleđu i regata od Zabrežja do Perila – mesta početka srpske diplomatije (drugi dan) u organizaciji UG „Perilo Zabrežje”
15.00 – razgledanje objekta Stari mlin (koji se nalazi u okviru preduzeća „Dragan Marković A.D.” koji je građen u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata).
16.00 – Povratak izletnika za Beograd.
Informacije: 064/8322-686, 065/8720-484 – Sanja Mijailović
Termini: 21, 22, 23, 24. i 25. septembar, u grupama po 30 posetilaca dnevno.
Obavezno prethodno prijavljivanje posetilaca: TIC TOB-a, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.
Kontakti: Milošev konak – 011/8721-129, 063/280-417; Manastir Svetog oca Nikolaja u Grabovcu –011/8760-059; TENT – Stanko Bekčić, 064/8362-547; Zabreški grad-muzej na otvorenom – Milan Katić, 063/770-774; Stari mlin – Ranko Filić, 069/8672-068, Gordana Radovanović, 069/8672-001.

OPŠTINA SOPOT
CENTAR ZA KULTURU SOPOT

„Dečji srednjovekovni dani” (u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih veština i zanata „BELI ORLOVI”) – ciklus radionica za decu i mlade
Srednjovekovne društvene igre – prezentacija srednjovekovnih društvenih igara („tavla”, „mice” i „opsada”) kroz izlaganje unapred izrađenih replika predmeta koji se koriste u ovim igrama, dok učesnici na projektu, zaduženi za ovu radionicu, posetiocima objašnjavaju pravila igre, kao i poreklo i kratku istoriju svake pojedinačne igre.
Radionica heraldike – fotografije grbova koji su postojali na prostoru srednjovekovne Srbije, kao i fotografije simbola koji se na njima javljaju biće izložene da bi na taj način prezentacija o heraldičkim pravilima bila zanimljivija i lakša za razumevanje.
Srednjovekovovno zanatstvo – izložba replika srednjovekovnih predmeta sa prostora Srbije podrazumeva izlaganje produkta zanatskih radionica koje postoje u okviru udruženja „Beli orlovi”. U okviru ovih zanatskih radionica izrađuju se predmeti od metala, kože, tkanine i drveta, čiji je izgled precizno određen opisima datim u stručnoj arheološkoj i istorijskoj literaturi koja se bavi 13. i 14. vekom na prostoru Srbije.
Termin: 25. septembar, u 19.00 časova.
Mesto: Mala sala Centra za kulturu „Sopot”
Kontakt: 011/8251-238; czksopot@gmail.com.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SEKCIJE FOTOGRAFA DRUŠTVA KONZERVATORA SRBIJE „INDUSTRIJSKO NASLEĐE SRBIJE” – potencijali industrijskog i tehničkog nasleđa Srbije
Termin: od 21. do 28. septembra, 2015. godine od 9.00 do 16.00 časova i po potrebi od 17.00 do 21.00 čas
Mesto: Galerija i foaje Centra za kulturu Sopot, Kosmajski trg 7
Kontakt za informisanje i zakazivanje popodnevnih poseta: 011/8251-238; www.czksopot.org.rs

OPŠTINA ZEMUN
Magistratski trg 1
Izložbe
Izložba ručnih radova korisnika Doma iz oblasti starih zanata i dekupaža
Dom penzionera Bežanijska kosa, ul. Marije Bursać br. 4
Mesto: prizemlje Doma
Termin: 22. septembar 2015. godine, od 11.00 do 15.00 časova
Izložba ručnih radova i dekupaža
Udruženje AB Batajnica
Mesto: MZ Batajnica, ul. Jovana Brankovića br.2, sala za venčanje
Termin: od 21. do 23. septembra 2015. godine, od 16.00 do 19.00 časova
Posete KUD-u „Branko Radičević”
Priča o nošnji i starim zanatima primenjenim u izradi nošnje (tkanje, vez, opančari.)
Posmatranje probe KUD-a
Mesto: Tošin bunar br.2 (prostorije KUD-a)
Termin: 21. i 22. septembar 2015. godine, od 17.00 do 19.00 časova

Pozorište lutaka „Pinokio”
Priča o lutkama i starmi zanatima: kako se prave lutke
Predavač: Zorana Milošaković Tasić, glumica pozorišta lutaka „Pinokio”
Mesto: Novi Beograd Goce Delčeva br. 1
Termin: 24.septembar 2015. godine, od 11.00 do 12.00 časova

Poseta Hramu svetog oca Nikolaja
Tema: „Restauracija ikona”
Predavač: Nataša Petrović, dipl. slikar, restaurator
Termin: 28. septembar 2015. godine, d 10.00 do 12.00 časova

Istorija razvoja tradicionalnih muzičkih instrumenata 
Predavač profesor Muzičke škole „Kosta Manojlović”
Mesto: Muzička škola „Kosta Manojlović”, ul. Nemanjina br.9
Termin: 25. septembar 2015. godine, od 12.00 do 13.00 časova

 „Priča o jednoj violini” (nastanak violine, graditelji violina, razlika između majstorskog i fabričkog instrumenta)
Predavač: Biljana Popović, Umetnička radionica „PUŽ“
Mesto održavanja: GO Zemun, donji foaje
Termin: 29. septembar 2015. godine, od 17.00 do 20.00 časova

Skup na temu  „Konzervacija knjiga”
Predavač: Željko Mladičević, načelnik konzervacije u Narodnoj biblioteci Srbije
Mesto: Biblioteka „Sveti Sava”
Termin: 24. septembar 2015. godine, od 12.00 do 13.00 časova

Industrijsko nasleđe
Poseta  A.D. INSA „Industrija satova”
Tema: merenje vremena, modeli satova, nezaobilazni budilnik, šahovski satovi
Mesto: „Insa”, Tršćanska 21, Zemun
Termin: 23. septembar 2015. godine, od 10.00 do 11.00 časova

DAN ZANATLIJA ZEMUNA
Obilazak zanatskih radnji u centru Zemuna (zlatari, sajdžije, krojači, šeširdžije, bravari...)
Termin: 30. septembar 2015. godine, od 17.00 do 19.00 časova
Zlatara „Andrić”, Glavna 14
Časovničar „Jović”, Gospodska 1
Krojač „Panić”, Glavna 26
S.Z.R. za izradu muških i ženskih šešira i kapa, Zmaj Jovina 13
Oštračka radnja „ŠMD Tonšić”, Zmaj Jovina 20
Bravarska radnja „Nino Lino”, Zmaj Jovina 25

FABRIKA AUTOBUSA „IKARBUS”
Obilazak učenika završne godine Saobraćajno-tehničke škole Zemun i svih zainteresovanih fabrike autobusa  „IKARBUS”
Mesto održavanja: Auto-put br.24;
Termin: 29. septembar 2015. godine, od 10.00 do 11.00 časova

DVD „Matica”
Poseta Dobrovoljnom vatrogasnom društvu DVD „Matica”, predavanje Đorđa Aćimovića o istorijatu vatrogastva u Zemunu, razgledanje izložbene postavke vatrogasnog društva.
Mesto održavanja: DVD „Matica”
Termin: 28. septembar 2015.godine, od 12.00 do 14.00 časova

Projekcija najlepših fotografija Zemuna i Beograda majstora fotografije Đorđa Čubrila

TURISTIČKO DRUŠTVO „ZEMUN”
Zmaj Jovina 14
Program razgledanja sa vodičem: „Zanatski esnafi u Zemunu”, u dvočasovnom obilasku znamenitosti starog jezgra Zemuna
Termin: 27. septembar 2015. godine, od 10.00 do 12.00 časova
Mesto: Okupljanje grupe ispred Zemunske pošte u Glavnoj ulici
Obavezna prijava u TD „Zemun” na telefon: 011/2611-008

BRANKO NAJHOLD, Izdavačko preduzeće „Trag”, Zemun
 „Zemun u HH veku, HH vek u Zemunu”
Na 102 fotografije biće predstavljeni događaji koji su obeležili XX vek u Zemunu, od političkih prilika i promena, preko privrednih prilika, do kulturnih i sportskih događaja. Izložbu prati obiman katalog sa reprodukcijama svih izloženih fotografija i detaljnim opisima, uz još 102 slike koje dodatno objašnjavaju vreme u kome su fotografije nastale ili govore o akterima događaja.
Mesto: Galerija „Stara kapetanija”, Zemun
Otvaranje 23. septembar 2015. godine
Trajanje izložbe: 2 nedelje
Kontakt: 011/2613-107; 011/3164-733; trag@beotel.net.

UMETNIČKA GALERIJA „STARA KAPETANIJA”
Zemun, Zemunski kej
„Kaligrafija, juče i danas” – interaktivno radioničarsko druženje za sve uzraste
Na radionicama učesnicima će biti omogućeno da se upoznaju sa istorijom pojedinačnih zanatskih disciplina, priborom i alatima za njihovo izvođenje, kao i različitim postupcima realizacije predmeta sa ciljem da se afirmiše izabrana zanatska veština, kreativni čin, kao mogući hobi, ali i dopunski posao ili profesija, da se ukaže na specifičnosti, bogatstvo i lepotu nacionalne baštine.
Radionice vodi Silvana Ručnov, kaligraf.
Termin: 26. septembar 2015. godine, od 11.00 do 14.00 časova

OPŠTINA MLADENOVAC
Stalna postavka eksponata u galeriji Udruženja „Riznica tradicije”
Termin: od 24. do 28. septembra 2015. godine, od 9.00 do 12.00 časova i od 17.00 do 20.00 časova.
Mesto: ulica Janka Katića 25

 Otvaranje muzejske izložbe  „Dozidnice” 
„Dozidnice” predstavljaju pravougaona platna ukrašena vezom sa različitim vezilačkim tehnikama, motivima, ornamentima i zanimljivimnapisima koji oslikavaju socijalni, ekonomski  i društveni život porodice.
Termin: 24. septembar 2015. godine, u 19.00 časova.
Mesto:  Foaje „Centra za kulturu”.
Tribina „Kreativni potencijal starih zanata”, u saradnji sa Dnevnim boravkom za decu sa posebnim potrebama i Gerontološkim centrom.
Termin: 24. septembar 2015. godine, u 18.00 časova.
Mesto:  Biblioteka „Despot Stefan Lazarević”.
Radionica udruženja „Riznica tradicije” – heklanje, pletenje, vez, dekupaž i izrada nakita
Termin: 25. septembar 2015. godine, od 16.00 do 18.00 časova; 26. i 27. septembar od 11.00 do 13.00 časova
Mesto: Galerija Foaje „Centar za kulturu”  
Tribina „Moravski stil gradnje”
Posetiocima tribine biće predstavljen Moravski stil gradnje kojim je urađen manastir Pavlovac u Koraćici.
Termin: 28. septembar 2015. godine, od 18.00 časova
Mesto: u foajeu Centra za kulturu.
Nakon tribine biće održana i modna revija - učenica „Tehničke škole” koje će predstaviti svoj ručni rad (šivenje).
Termin: 28. septembar 2015. godine, od 18.30 časova
Mesto: u foajeu Centra za kulturu
Kontakt: 011/8241-620

OPŠTINA BARAJEVO
Postavka eksponata i izložbe „Promocije starih i tradicionalnih zanata”
Termin: od 21. do 25. septembra 2015. godine
Mesto: Centar za kulturu Barajevo, od 9.00 do 14.00 časova
OŠ „Knez Sima Marković”, Barajevo, od 8.00 do 19.00 časova
OŠ „Pavle Popović“, Vranić, od 8.00 do 19.00 časova
Srednja škola Barajevo, od 8.00 do 19.00 časova
Poseta etnološkoj učionici „Šumadijsko dvorište” Udruženja „Zapis” u Boždarevcu
Termin: od 28. do 30. septembra 2015. godine
Kontakt: 011/8302-115, lokal: 251; 069/8756-087 – Milivoje RadovanovićOPŠTINA STARI GRAD
MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI
Izložba Aleksandar Joksimović
23. septembar u 17.00 časova – autorka izložbe Bojana Popović vodi kroz izložbu
    u 18.00 časova – Predavanje Modni dizajner u socijalizmu: priča o Aleksandru Joksimoviću;
    Danijela Velimirović, docentkinja Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta
24. septembar u 18.00 časova – Stručno vođenje kroz izložbu same autorke
26. septembar u 13.00 časova – Stručno vođenje kroz izložbu same autorke
30. septembar u 17.00 časova – Stručno vođenje kroz izložbu same autorke
u 18.00 časova – Predavanje Aleksandar Joksimović i evropska modna scena; Vanja Kosanić, teoretičarka umetnosti
Mesto: Galerija Muzeja primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18.
Kontakt: 011/3285-019.

MIKSER HOUSE
Mikser House je balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže, u adaptirano industrijsko postrojenje firme “Čelik” u istorijskom centru Beograda, Savamali. Zahvaljujući stalnim aktivnostima Miksera, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.
Program:
19. septembar 2015. godine, u 21.00 čas – Tribute to Jimi Hendrix – Texas Flood
25. septembar 2015. godine – Festival romske kulture i aktivizma (FRKA): otvaranje izložbe „Romi i umetnost”; debata – Evropa, Balkan i Romi; dokumentarni film o Šabanu Bajramoviću; debata: Romkinje između tradicije i emancipacije; Muzički program – Crne Mambe Bend, Gipsy Mafia, GRUBB.
27. septembar 2015. godine – FEST NOVA SVEST
29. i 30. septembar, u 21.00 čas – predstava „Ja ili neko drugi” u režiji Jelene Bogavac
Mesto: Karađorđeva 46, Savamala
Informacije: www.mikser.rs

OPŠTINA ČUKARICA
Predavanje: STARA INDUSTRIJA BEOGRADA – TERITORIJA OPŠTINE ČUKARICA.
Predavač: Mr Rifat Kulenović, muzejski savetnik, Muzej nauke i tehnike.
Termin: ponedeljak, 21. septembar 2015. u 19.00 časova.
Mesto: Svečana sala (160 mesta).

KULTURNI CENTAR „ČUKARICA”
Izložba „VEŠTINA IZRADE I UKRAŠAVANJA TEKSTILA”
– odevni predmeti, rad sa vunom, konopljom i lanom.
Autori izložbe: Bojana Lukić i Zinka Ćulibrk, udruženje „Čuvari zanata”.
Termin: od 21. do 30. septembra 2015. godine
Mesto: galerija KC „Čukarica”

KULTURNA USTANOVA GALERIJA '73
Izložba „STARI I TRADICIONALNI ZANATI – OČUVANJE I ODRŽANJE”.
Izložba će biti posvećena narodnim rukotvorinama, biće istaknut razboj i tkačke stvari.
Mesto: Požeška 83a
Termin: 24. septembar 2015. godine, u 19.00 časova – otvaranje izložbe. Izložba traje do 6. oktobra 2015. godine.
Kontakt: gallery73@gmail.com
UDRUŽENJE GRAĐANA „KREATIVA PLUS”
Radionica i poseta Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sremčica”, u okviru aktivnosti pod   nazivom „Zajedno živimo – zajedno stvaramo”
Termin posete: petak, 25. septembar 2015. godine sa početkom u 16.30 časova
KREATIVA PLUS
Izložba u galeriji „Sanja” Sremčica
Termin: subota, 26. septembar 2015. godine, od 17.00 časova
Kontakt: 065/2523-774

OPŠTINA GROCKA,
CENTAR ZA KULTURU GROCKA
Program se organizuje u saradnji sa Udruženjem „Žene Begaljice” iz Begaljice, O.Š. „Ilija Garašanin”, KUD „Stevan Štrbac”, zanatskom radionicom „Kiri” iz Kaluđerice i grnčarskom radnjom „Stari zanat” iz Boleča.
Stručno vođenje Rančićevom kućom pod tematskim nazivom „Rančićeva kuća – toplina doma narodnog neimarstva”
Upoznavanje sa neimarstvom lokalnog podneblja i narodnom tradicijom u kojoj je nastao, sa osvrtom na specifičan način gradnje, tradicionalne materijale, lepote i vrednosti narodnog neimarstva.
Kustos: Zorica Atić, istoričarka umetnosti
Mesto: Rančićeva kuća, ul. Majevička 9
Termini: od 15. septembra do 13. oktobra 2015. godine

Likovna radionica posvećena tradicionalnoj šari i ornamentu.
Polaznici ove radionice mogu steći znanje o likovnim motivima, ornamentima i šarama odevnih predmeta kao i predmeta za svakodnevnu upotrebu, i njihovim značenjima.
Radionica namenjena deci uzrasta od 7 do 11 godina. Radionicu vodi Marion Dedić, akademska slikarka.
Termin: od 15. do 30. septembra 2015. godine.
Termini sredom i petkom od 14.00 do 15.30 časova.

Izloba „Tokovi tradicije”
Izložba se organizuje u saradnji sa Udruženjem „Žene Begaljice”. Izložba će u originalnom ambijentu stare varoške kuće sa ognjištem i doksatom predstaviti kulturu življenj ai atmosferu nekadašnjih stambenih prostora, uz brojne predmete svakodnevne namene, ilustrujući način života i stare zanate.
Na otvaranju izložbe predstaviće se tradicionalna trpeza, biće reči o narodnom neimarstvu Grocke i narodnim nošnjama Srbije sa posebnim osvrtom na varošku nošnju karakterističnu za Grocku, uz nastup KUD „Stevan Štrbac”.
Termin: od 25. septembra do 13. oktobra 2015. godine;  otvaranje je 25. septembra u 18.00 časova.
Mesto: Centar za kulturu Grocka; Rančićeva kuća, ul Majevička 9.
Kontakt: Zorica Atić, 064/6473-750; zorica.atic@gmail.com

CENTAR ZA LIKOVNO OBRAZOVANJE „ŠUMATOVAČKA”
Radionica KALIGRAFIJE – ispisivanje inicijala i početnih slova. Teorijski deo – edukacija o opštim pojmovima kaligrafije. Praktični deo – kreativno osmišljavanje likovnih rešenja upotrebom različitih vrsta likovnog materijala.
Termin: 23. septembar 2015. godine, od 10.00 do 13.00 časova
Radionica na temu mozaik i stare slikarske tehnike u umetničko kreativnom smislu. Upoznavanje sa znanjima i veštinama kreiranja dekorativnih i ornamentalnih mozaika.
Termin: 19. septembar 2015. godine, od 14.00 do 17.00 časova
Radionica – prezentacija rada u kamenu – OD KAMENA DO PLAVE SKULPTURE
Vreme: 25, 26, i 27. septembar 2015. godine sa početkom u 10.00 časova
Radionica – Pozorište senki
Termin: 19. i 20. septembar 2015. godine, od 10.00 do 13.00 časova.
Potrebno je da se zainteresovani polaznici prijave (ime, prezime, godine, kontakt)
Kontakt i prijavljivanje: danijela@sumatovacka.rs  

OPŠTINA ZVEZDARA
Interaktivna radionica „Poruči i primi poruku” ima za cilj afirmisanje zaboravljene kulture starenja i neposrednog druženja, razmene iskustva, znanja i ideja pojedinaca u različiti veštinama sa ciljem humanizacije svakodnevnog života pojedinca. Građani će uz pomoć volontera radioničara Volonetrskog servisa Zvezdare izrađivati magnete sa porukama koje će moći da poklone dragim osobama ili da ih ponesu za uspomenu. Na radionici će se, uz učenje izrade ručnih radova i izradu različitih ukrasnih predmeta, družiti seniorske i mlade generacije po modelu „urbanih moba”. Program je besplatan i otvoren za Zvezdarce, Beograđane i sugrađane sa drugih opština.
Mesto: plato ispred Gradske opštine Zvezdara
Termin: 23. septembar 2015. godine, od 11.00 do 13.00 časova
Kontakt: 011/3405-722

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA
OPŠTINA ZVEZDARA, DOM KULTURE „VUK KARADŽIĆ”
„Put sadašnjosti ka budućnosti”
Tema: Prezentacije, sajam starih zanata
Mesto: Plato ispred opštine Zvezdara
Termin: 28. septembar 2015. godine, od 10.00 do 18.00 časova

KLUB PRIVREDNIKA OPŠTINE VOŽDOVAC
Program:
Međunarodni izložbeno prodajni sajam zanatlija koji se bave pripremom i proizvodnjom hrane na tradicionalni način. Na 15 postavljenih štandova svoje proizvode bi predstavili proizvođači sa teritorije GO Voždovac kao i gosti iz regiona i nama prijateljskih zemalja. U toku trajanja sajma posebno bi se obratila pažnja na direktno povezivanje prisutnih proizvođača kroz razmenu i promet njihovih zanatskih proizvoda.
Izložbeno prodajni sajam (15 štandova) umetničkih zanata gde će svoje proizvode predstaviti zanatlije koji se bave oblikovanjem plemenitih materijala, kamena, metala, drveta, tekstila, stakla i drugih materijala, a pri čijoj izradi dolazi do izražaja lični ukus i veština proizvođača i domaće radinosti gde prilokom izrade ili dorade predmeta preovlađuje ručni rad sa estetskim obeležjem narodne umetnosti.
Okrugli sto na temu „Sertifikovanje proizvoda starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti” sa posebnim osvrtom na odrđene pogodnosti i podsticaje. Učesnici: predstavnici Ministarstva privrede, Privredne komore Beograda, Sekreterijata za privredu Gradske uprave Grada Beograda.
Mesto: Ustanička 53
Kontakt: 011/2444-247; 062/8190-366

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA, FONDACIJA  „DOM DIZAJNA”
Prezentacija rada i proizvoda zanatske izrade. Zanati koji se realizuju kroz program prezentacije i promocije u smeru približavanja zanatstva građanima sa ciljem započinjanja samostalnog ili udruženog profitabilnog bavljenja zanatskom delatnošću: ručna izrada obuće, izrada torbi i tašni od kože, izrada predmeta od kože, heklanje, štrikanje, vezenje, tkanje.
Mesto: Kralja Petra 22, I sprat
Termin: od 20. do 25. septembra 2015. godine, od 13.00 do 19.00 časova
Kontakt: 061/6508-821; www.domdizajnafond.weebly.com

OPŠTINA NOVI BEOGRAD
UK „NOVOBEOGRADSKA KULTURNA MREŽA”
Kontakt: www.novibeograd.rs

MEĐUNARODNI NAUČNI FORUM „DUNAV – REKA SARADNJE”  i JAHTING KLUB „KEJ”
– Okrugli sto za obležavanje Dana evropske baštine i Svetskog dana reka
Termin: nedelja 27. septembar 2015. godine
od 16.00 do 17.00 časova – Izlagači: dr Vidoje Golubović – 2015 – Evropska godina industrijskog i tehničkog nasleđa: kulturno nasleđe Beograda i strai zanati koje bi vredelo očuvati i negovati; Zoran Gavrilović – značaj reka i njihovog održivog korišćenja sa posebnim osvrtom na reke Srbije i beogradskih tokova, Dunava i Save.
od 17.00 do 18.00 časova – Plovidba Dunavom i Savom, uz nastavak rada Okruglog stola (rasprava o temama, predavanja, druženje)
od 18.00 do 19.00 časova – Nastavak rasprave i donošenje zaključaka
Kontakt: 011/2457-042.
Mesto polaska broda Jahting kluba Kej: Ušće bb.
Kontakt: 064/8251-150; kontakt@klubkej.com

OSNOVNA ŠKOLA „MLADOST”
Gandijeva 99, blok 64, Novi Beograd
Priredba Evropski dan jezika – predstavljanje kultura i istorija Engleske, Italije i Francuske. Tokom dana učenici će praviti specijalitete karakteristične za englesku, italijansku i francusku kuhinju, a u okviru narodne tradicije posetioci mogu videti i etno-kutak, izložbu etno-kuća, ručnog tkanja i narodne nošnje.
Termin: 25. septembar 2015. godine


OPŠTINA VOŽDOVAC
JP „EMISIONA TEHNIKA I VEZE”
Jovana Ristića 1
„Muzej, Galerija, Škola” telekomunikacija – izložba više stotina najkarakterističnijih uređaja koji prikazuju razvoj radiotehnike i elektronske tehnologije, kao i više od 200 pejzažnih, tehničkih i radnih fotografija velikih formata, koje predstavljaju emisione stanice i život u njima, a koja su autorska dela inženjera; stručno predavanje inženjera i tehničara
Mesto: „Muzej, Galerija, Škola” u zgradi pored Avalskog tornja
Termin: od 19. do 30. septembra 2015. godine
Obavezno prijavljivanje minimum dva dana pre planirane posete
Kontakt: 011/3693-251; jelena.gajic@etv.rs – Jelena Dimitrijević-Gajić

„NAŠE RUKE” – Nacionalna asocijacija za stare i umetničke zanate i domaću radinost
Kontakt: 063/8785-988; naseruke@yahoo.com
Program:
„Putujuće zanatlije“
Mini muzej i projekcija filmova: Izložbena postavka originalnih predmeta nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, kao i projekcija kolaža kratkih filmova o zanatima i zanatlijama smešteni su u enterijer putujućeg vozila.
Predstavljanje zanata: Majstori-zanatlije, uz tradicionalnu muziku Srbije, prezentuju zanate, alate i materijale, kao i izložbenu postavku svojih ručno izrađenih proizvoda. Predstavljaju se tradicionalni zanati: opančarstvo, korparstvo, pustovanje vune, tkanje, voskarstvo, kovački zanat, duborez, kaligrafija, tradicionalne igre Srbije...
Kreativne radionice: Zainteresovani korisnici svih uzrasta na licu mesta, uz pomoć zanatlije, izrađuju konkretne predmete i proizvode: opančić, korpica od pruća, nakit od vune, tkani detalj, sveća, kaligrafska poruka, iskovan predmet, figurica od drveta... i savladavaju početne korake narodnih igara. Učesnici radionica izrađene predmete dobijaju na poklon.
Termini i mesto:
28. septembar 2015. godine, od 16.00 časova, ispred GO Zvezdara;
29. septembar 2015. godine, od 16.00 časova,  u Lazarevcu.
Program traje tri sata.

II skup opančara Srbije i svečano otvaranje Muzeja istorije opančarstva:
Otvaranje Muzeja istorije opančarstva u prostorijama Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“.
Drugo okupljanje opančara Srbije, uz organizovane radionice izrade opanaka u kojima mogu uzeti učešće svi zainteresovani posetioci skupa.
Opanak je neizostavni deo nacionalne narodne nošnje, ima ulogu u folklornoj praksi i jasnu simboliku kao reprezent etničkog identiteta srpskog naroda. Opančarstvo, kao tradicionalni zanat i opanak kao njegov produkt, predstavlja jedinstveni elemenat nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Mesto: Selo Rakovica, Bulevar JNA 75, Beograd
Termin: 1. oktobar 2015. godine.

OŠ „Zmaj Jova Jovanović”
Modna revija modela – radova učenika (slikanje na platnu, šivenje, tkanje...)
Prezentacija „Nekad i sad” (prilagođavanje starih zanata i zanimanja modernom dobu)
Mini koncert (izvorne pesme sa motivima starih zanata u modernoom ritmu)
Termin: 25. septembar 2015. godine, u 18.00 časova
Mesto: ul. Meštrovićeva 19
Kontakt: 064/2770-665

Udruženje „Srbski pravoslavni pojci”
Program:
Izvođenje starogradske muzike u više glasova sa dodavanjem izvornih srpskih instrumenata
Mesto i termini:
Krug dobre volje – naselje Braće Jerković, 22. septembar u 17.00 časova
Park kod FON-a  – 30. septembar u 19.00 časova
Školsko dvorište OŠ „Zmaj Jovan Jovanović“ – naselje Braće Jerković, 24. septembar u 13.00 časova
Kuća vojvode Stepe Stepanovića – Kumodraž, 26. septembar u 12.00 časova
Dušanovački plato 28.09. u 16 časova

UDRUŽENJE STARIH I UMETNIČKIH ZANATA SRBIJE
Bulevar oslobođenja 15
Prezentacija srpskih i tradicionalnih zanata i izložba predmeta zanatske proizvodnje
Informacije: cutura33@ptt.rs

ASOCIJACIJA STARIH I UMETNIČKIH ZANATA SRBIJE „ASUZ”
Termin: od 18. septembra do 11. oktobra 2015. godine.
Mesto: Čika Ljubina ulica.
Kontakt: Mihajlo Kupusarević; 064/2097-808; mihajlokup@gmail.com
UNDERGRAD – ReCiklaža
Centar za urbani razvoj, URBEX Srbija, Galerija Štab
Mesto: Galerija Štab, Crnogorska 10, Beograd
Izložba – 25. do 28. septembar 2015. godine. Izložba nastala u susretu industrijske arheologije i industrijskog dizajna. Izložba se sastoji od fotografija industrijskih objekata, projekcije filma i eksponata koje su uradili umetnici inspirisani idustrijskom baštinom.
Izložba fotografija i projekcija filma: Sačuvani stari proizvodni pogoni, magacini, stambeni i ugostiteljski objekti predstavljaju autentične prostore koji svedoče o periodu dinamične tranformacije prestonice. Ovi objekti predstavljaju nasleđe i svedoke industijalizacije Beograda u 19 i 20. veku. Većina ovih prostora leži zapuštena i zaboravljena, daleko od očiju javnosti. Projekat UNDERGRAD predstavlja prvi korak ka organizovanoj i sistematičnoj „reciklaži“ ovih prostora. Pored fotografija, organizovaće se projekcija filma u posebnim uslovima u podzemlju koji je deo izložbenog prostora.
Eksponati: Inspirisani industrijskom baštinom, poklonici primenjene umetnosti, stvaraju nova umetnička dela. Moderne zanatlije, već godinama recikliraju predmete iz industrijskog perioda dajući im novi život. Na izložbi će biti prikazani stolovi, lampe, kreveti, ormari i ostali predmeti, nastali u duhu industrijskog perioda.
26. septembar 2015. – Debata: Ova tema bi trabala da pokrene širu javnu debatu o organizovanoj zaštiti i reciklaži prostora i predmeta. Brojni primeri u svetu pokazuju veoma uspešno uklapanje istorijskog nasleđa u moderno okruženje. Grad Beograd bi trebalo da prepozna veliki potencijal urbanog nasleđe svojoj teritoriji. U novom kontekstu, sačuvani segmenti urbanog nasleđa ispod i iznad površine grada mogli bi da dobiju novu namenu u kulturnom životu današnjeg Beograda. O temi reciklaže raspravljaće stručnjaci koji se bave industrijskim nasleđem iz različitih oblasti nauke na okruglom stolu.
27. septembar 2015. – Radionica: Tokom celog dana Galerija Štab se transformiše u radionicu, gde bi na licu mesta dizajneri i savremene zanatlije pokazali svoje umeće. Na radionicu bi bili pozvani građani Beograda koji bi doneli stare, islužene predmete od kojih bi se dizajnirali novi, inspirisani nasleđem industrijskog perioda.

PRIJATELJI DECE BEOGRADA I DEČJI KULTURNI CENTAR
Izložba radovi dece i mladih iz programa „Stari i tradicionalni umetnički zanati”, nastali tokom školskog raspusta pod nazivom „Letnji raspust moj izbor!”

Izložba na kojoj će biti predstavljen određeni broj eksponata: ikona, kaligrafska pisma, mozaika, fresko slikarstva, grafičkih radova, makrame – radovi od kanapa, predmeti od kože, radovi tkanja nastali u smirna tehnici i maske, kao i slike – ulje na platnu.
Mesto: Dečji kulturni centar Beograd, Takovska 8
Termin: od 23. do 29. septembra 2015. godine, od 10.00 do 17.00 časova; otvaranje je 23. septembra u 12.00 časova.
Kontakt: Aleksandar Lazović,  sekretar, 064/3161-949

DEČJI KULTURNI CENTAR
ZBOG ATA NASTA MNOGO ZANATA – Priča o starim zanatima bez kojih se konji ne mogu opremiti za jahanje i vuču. Predavač: Srđan Došen, učitelj jahanja
Termin: 23. septembar 2015. godine, u 11.00 časova
Mesto: Biblioteka
SVILENE NITI – Predavanje i igrokaz o fazama razvoja i počecima gajenja svilene bube na tlu Srbije. Predavač: Irena Miler, biolog; Srednjevekovni hroničar: Goran Joksić
Termin: 24. septemvbar 2015. godine, u 11.00 časova
Mesto: Biblioteka
SVET  SLOVA – Otkrivanje tajne kaligrafije koja predstavlja kulturno blago jednog naroda.
Predavač: Silvana Ručnov, kaligraf
Termin: 25. septembar 2015. godine, od 17.00 do 20.00 časova
Mesto: Atelje za likovnu u metnost
Programi su namenjeni učenicima osnovnih škola.

JKP „POGREBNE USLUGE”
Obilazak Novog groblja – Posetioci će biti u prilici da obiđu Centralnu aleju, Aleju zaslužnih građana, Aleju velikana i Arkade.
Termin: nedelja, 20. septembar 2015. godine, od 10.00 do 12.00 časova
Planirano trajanje programa: 85 minuta
Zainteresovane grupe i pojedinci mogu se javiti na e-mail violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs
do početka manifestacije.
Mesto: Ruzveltova 50
Kontakt: 011/2071-342

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET U BEOGRADU
Obilazak stogodišnjih kabineta ETF-a, koji su deo kulturno turističke rute Putevima Tesle kroz Srbiju (www.teslaways.rs) – Pored priča o velikom prijateljstvu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića. Koje je ostavilo ogroman trag na celokupan industrijski razvoj Srbije, posetioci će čuti i na koji način je Tesla proizvodio bežičnu energiju, kako se meri jačina struje, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem...
Na neobičnu turu kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta posetioce vode profesori ETF-a i Mladi za turizam. Poklon za posetioce - Tesla Ways brošura sa poster ”Putevima Tesle kroz Srbiju” i Beograd iz ugla Nikole Tesle ''!
Prijave za obilazak su obavezne zbog ograničenog broja posetilaca! Prijave: info@mladizaturizam.rs ili Facebook stranice Putevima Tesle/Tesla Ways.

RUDARSKO-GEOLOŠKI FAKULTET
Obilazak rudnika na Avali „Crveni breg” – otvaranje izložbe 24. septembra u 12.00 časova;
22/23. septembar – rudnik otvoren za posetioce od 11.00 do 14.00 časova (grupe do 15 posetilaca).
Kontakt: 063/7763-405.
Prijavljivanje: TIC TOB-a, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.
Zbirka minerala i stena – Prirodno-matematički fakultet, Studentski trg 16
Termini: 23/25/27. i 30. septembar, od 11.00 do 13.00 časova
Kontakt: 011/2183-814 (grupe do 15 posetilaca)
Paleontološka zbirka – Ekonomski fakultet, Kamenička 6
Termini: 23/25/26. i 27. septembar, od 11.00 do 13.00 časova
Kontakt: 011/2632-166 (grupe do 15 posetilaca)


GEODETSKA TEHNIČKA ŠKOLA
Milana Rakića 42
Svakog dana tokom trajanja manifestacije od 12.00 do 13.00 časova – Izložba geodetskih instrumenata i fotografija.
Termini:
19. septembra 2015. godine, od 12.00 do 13.00 časova – radionice.
21. septembra 2015. godine, od 12.00 do 13.00 časova – Predavanja eksperata iz Republičkog geodetskog zavoda.
22. i 23. septembra 2015. godine, od 12.00 do 13.00 časova – predavanja profesora škole
24. septembra 2015. godine, od 12.00 do 13.00 časova – projekcija filma „Tradicija i inovacije u poslu geometra”.
Od 25. do 30. septembra 2015. godine, od 12.00 do 13.00 časova – predavanja profesora škole.
Kontakt: Jagoda Petrović Ukaj; 064/1231-420

PRVA BEOGRADSKA GIMNAZIJA
Radionica kaligrafije – svi posetioci škole za vreme trajanja manifestacije „Dani evropske baštine” biće u prilici da učestvuju u kaligrafskoj radionici. Pored radionice posetioci mogu videti stalne postavke izložbi „Kultura ćirilice” i izložbu posvećenu Prvom svetskom ratu.
Radionica namenjena učenicima prvog razreda, ali i svima onima koji pokazuju interesovanje za ovu veštinu.
Termin: 25. septembar 2015. godine, od 17.00 do 18.30 časova
Kontakt: profesor likovne kulture Marina Čudov; 063/7041-062; chudov.marina@gmail.com

Stari zanati viđeni očima fotografa – Članovi foto kluba će napraviti nekoliko reportaža o zanatlijama koji rade u našoj okolini.

Srednjovekovna ornamentika kao inspiracija likovnog stvaralaštva
Svi uspeli radovi nastali na ovim radionicama i časovima biće izloženi na školskoj izložbi koja će biti otvorena 24. septembra u 18.00 časova u holu škole.
Na otvaranju će nastupiti grupa za etno-pevanje „Pletisanke”.
Termini: 24, 25, 28, 29. i 30. septembar 2015. godine, od 17.00 do 20.00 časova

MUZEJ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
Stalna postavka muzeja u kojoj se nalaze predmeti izuzetne vrednosti za srpsku kulturu i duhovnost, poput ogrtača kneza Lazara, Jefimijine pohvale kralju Milutinu, kivota Stefana Dečanskog i dr. Izložba portreta poglavara Srpske pravoslavne crkve. Primeri majstorstva zanatskih veština.
Mesto: Kralja Petra br. 5
Termin: 22. i 23. septembar 2015. godine, od 8.00 do 16.00 časova, ulaz slobodan.
Kontakt: 011/3025-136, www.spc.rs.


ARHIV JUGOSLAVIJE
Izložba „Jugoslavija i Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Helsinki 30. jul – 1. avgust 1975.”
Postavka je edukativnog karaktera i primerena je studentima i učenicima srednjih škola.
Mesto: Vase Pelagića 33
Termini: Za vreme trajanja manifestacije, radnim danima od 9.00 do 15.30.
Kontakt: 011/3690-252

ISTORIJSKI ARHIV BEOGRADA
Palmira Toljatija 1, Novi Beograd.
Izložba: „Teret priznanja – odlikovanja u legatima Istorijskog arhiva Beograda”. Zamisao je da se kroz ovu izložbu još jednom ukaže na legate značajnih ličnosti koji se čuvaju u Istorijskom arhivu Beograda, ovog puta kroz odlikovanja, koji su periferni segment legata, sa kojima je javnost slabije upoznata.
Mesto: Galerija Istorijskog arhiva Beograda.
Termin: otvaranje izložbe je 30. septembra 2015. godine
Kontakt: 011/2606-336; 063/410-434 Slobodan Mandić; arhivbeograda@sezampro.rs.

MUZEJ GRADA BEOGRADA SA MUZEJIMA U SASTAVU
Tokom trajanja Dana evropske baštine, 2015. godine besplatan ulaz u muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda biće u subotu, 26. septembra 2015.

KONAK KNEGINJE LJUBICE
Mesto: Konak kneginje Ljubice
Adresa: Kneza Sime Markovića 8
Radno vreme: tokom trajanja manifestacije – utorak, sreda, petak od 10.00 do 17.00 časova, četvrtak od 10.00 do 18.00 časova, subota od 12.00 do 20.00 časova, nedelja od 10.00 do 14.00 časova.
Kontakt: 011/2638-264; office@mgb.org.rs
Stalna postavka „Enterijeri beogradskih kuća XIX veka”
Izložbena stalna postavka nameštaja, opreme i umetničkih predmeta članova dinastije Obrenović i beogradskih porodica.
Stručno vođenje, subota 19. septembar u 14 časova „Priča o starim zanatima kroz predmete u stalnoj postavci Konaka kneginje Ljubice”, kroz postavku vodi Ivan Kelemen.
Izložba „Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I”.
Međunarodna gostujuća izložba iz zbirke Istočnoslovačkog muzeja, Košice, do sada je predstavljena u više od deset gradova Evrope. Beogradska publika ima priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse. U Sali pod svodovima je izloženo 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine.
Stručno vođenje radnim danima od 11.00, 13.00 i 15.00 časova, subotom od 13.00, 15.00 i 17.00 časova,  nedeljom od 11.00 i 12.30 časova.

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE VINČA – STALNA POSTAVKA
Nepunih 15 km istočno od centra Beograda, na obali Dunava, nalazi se arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči. Nalazište je značajno po otkrivenim ostacima naselja vinčanske kulture (5200 – 4200. godine p.n.e.), ali i zbog činjenice da je to jedno od retkih mesta na kojem je moguće pratiti kontinuitet života od ranog neolita do naših dana.
Mesto: Arheološko nalazište u Vinči,  Belo brdo 17, Vinča
Radno vreme: utorak, sreda, petak, od 10.00 do 16.00 časova; četvrtak od 12.00 do 18.00 časova; subota i nedelja, od 10.00 do 18.00 časova.
Kontakt: 011/8065-334

MUZEJ PAJE JOVANOVIĆA - STALNA POSTAVKA
Stalna postavka izložbe najpoznatijeg slikara srpskog akademskog realizma, koji je Beogradu ostavio 211 umetničkih dela, slikarski pribor, lična dokumenta, diplome, medalje i prepisku.
Mesto: Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV
Radno vreme: četvrtak od 10.00 do 18.00 časova; subota od 12.00 do 20.00 časova; nedelja od 10.00 do 14.00 časova.
Stručno vođenje četvrtkom i subotom u 12.00, 14.00 i 16.00 časova, nedeljom u 12.00 časova.
Kontakt: 011/3340-176

ZBIRKA IKONA SEKULIĆ – STALNA POSTAVKA
U domu Pave i Milana Sekulića nalazi se zbirka 165 ikona iz perioda od 15. do 19. veka iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Grčke i Rusije, kao i umetnička dela Konstantina Danila, Arsenija Teodorovića, Stevana Aleksića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića.
Mesto: Uzun Mirkova 5
Radno vreme: četvrtak od 10.00 do 18.00 časova; subota od 12.00 do 20.00 časova; nedelja od 10.00 do 14.00 časova.
Stručno vođenje četvrtkom i subotom u 12.00, 14.00 i 16.00 časova, nedeljom u 12.00 časova.
Kontakt: 011/2182-961

MUZEJ BANJIČKOG LOGORA – STALNA POSTAVKA
Muzej Banjičkog logora posvećen uspomeni na zatvorenike i žrtve nacističkog koncentracionog logora, deo postavke čini rekonstruisan ambijent autentične logoraške sobe.
Mesto: Pavla Jurišića Šturma 33
Radno vreme: četvrtak od 10.00 do 18.00 časova
Kontakt: 011/3674-877

MUZEJ IVE ANDRIĆA – STALNA POSTAVKA
Spomen-muzej najpoznatijeg srpskog književnika u stanu u kome je pisac živeo i stvarao. Izložba hronološki prati životni i stvaralački opus laureata Nobelove nagrade, pisca i diplomate.
Mesto: Spomen muzej Ive Andrića, Andrićev venac 8
Radno vreme: utorak, sreda, petak, subota od 10.00 do 17.00 časova; četvrtak od 12.00 do 20.00 časova; nedelja, od 10.00 do 14.00 časova.
Kontakt: 011/3238-397

MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE
Mesto: Botićeva 6.
Besplatne posete Muzeju istorije Jugoslavije vikendom tokom trajanja manifestacije. Obilazak obuhvata novu postavku u Kući cveća -Figure sećanja koja na inovivan način interpretira muzejski fond, arhivsku građu i dokumentarni video materijal, povezujući ga savremenim trenutkom. U Muzeju „25. maj”, posetioci mogu obići izložbu Zabeležena sećanja na kojoj su predstavljeni radovi 23 umetnika iz država jugoistočne Evrope koji se bave temom sećanja i čije je težište rada istorija jugoistične Evrope.
Termini besplatnih poseta muzeju i dečijim radionicama: 19, 20, 26. i 27. septembar 2015. godine, od 10.00 do 20.00 časova. Prateći program: tokom vikenda u 11.30 i 12.30 organizuje se stručno vođenje kroz kompleks na srpskom jeziku.
Svake subote radionice u 13 časova. U okviru izložbe Zabeležena sećanja organizuju se porodične radionice. Posetioci treba da ponesu porodične fotografije. Radionica je namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina.
Kontakt: 011/2660-015.

PEDAGOŠKI MUZEJ
Kamerna izložba o radu Vojno-zanatlijske škole u Kragujevcu, Stručno-zanatske škole u Beogradu i Srbiji, Ženske zanatske škole, kao i organizovanje kurseva ručnog rada pri Učiteljskoj školi u Jagodini. Muzejski materijal koji će biti izložen čine školske fotografije, školska svedočanstva, kalfensko i majstorsko pismo, spomenice škola i školski izveštaji, udžbenici koji su se koristili, kao i pojedini elementi školskog ručnog pribora koji se koristio u nastavi ručnog rada.
Mesto: Uzun Mirkova 14.
Termin: od 19. do 24. septembra 2015. godine, utorak – subota od 10.00 do 17.00 časova, nedelja od 10.00 do 15.00 časova.
Kontakt: 011/2627-538; Maja Nikolova; ngomusketar@hotmail.com

PROGRAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE BEOGRADA
Upoznavanje sa starim zanatima u Balkanskoj ulici
Termin: 21. septembar 2015 godine, u 10.30 časova
Mesto: Početak ture Balkanska 36, ugao Balkanske i Gavrila Principa
Broj posetilaca ograničen na 7 osoba
Trajanje ture 60 minuta
Obilazak radnje za popravku i izradu predmeta od kože i krzna
Termini:  22. septembar i 24. septembar 2015. godine, u 12.00 časova
Mesto: Početak ture, Zeleni venac, Jug Bogdanova 18, radnja MORŽ
Broj posetilaca ograničen na 7 osoba
Trajanje 40 minuta
Obilazak radnje koja se bavi ručnim tkanjem i vezom “Marija handamade”
Upoznavanje i izrada ručno rađenih sapuna “Paun”
Termin: 23. septembar 2015 godine, u 13.00 časova
Mesto: Početak ture Čumićevo sokače lokal 20 (pored fontane)
Broj posetilaca ograničen na 7 osoba
Trajanje ture 60 minuta
Obilazak radnje i upoznavanje sa zanatom knjigovesca
Termin: 29. septembar 2015 godine, u 12.00 časova
Mesto: Početak ture Jevremova 63 ( Ugao Jevremove i Francuske ulice )
Broj posetilaca ograničen na 7 osoba
Trajanje ture 30 minuta
Obilazak radnje za ruču izradu sapuna, ulja, kozmetike  “All nut”
Termin: 29. septembar 2015 godine, u 13.00 časova
Mesto:  Početak ture Čumićevo sokače 25
Broj posetilaca ograničen na 7 osoba
Trajanje ture 30 minuta
Informacije i prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda,
Knez Mihailova 5, tel. 011/2635-622.

OPŠTINA SURČIN – JAVNO PREDUZEĆE ZA TURIZAM
PRIČA O INDUSTRIJSKOM I TEHNIČKOM NASLEĐU I STARIM ZANATIMA
Program:
Muzej vazduhoplovstva – prijem posetilaca od 20. do 30. septembra, ponedeljak, sreda i petak u 14.00 časova. Stari i tradicionalni zanati su oduvek činili važan segment vazduhoplovstva bez koga nije bio moguć urbani razoj kako je vazduhoplovstvo doživelo kroz više od pola veka postojanja. Prve letelice su uglavnom bile izrađene od drveta, pa su prvi konstruktori morali biti majstori stolarskog zanata. Vremenom su se upravo od tih pravih stolara koji učestvovali u izradi letelica izdvojio veliki broj zanata koji su sami po sebi bili veoma posebni i specifični. Možemo uvrstiti stare stolarske zanate: avio-stolara, avio-tapetara i farbara, avio-bravara, i avio-modelara.
Kontakt: 060/5758-203, Igor Marjanović, kustos – pedagog.
Prevoz: linija GSP-a br. 72
Tradicionalna zanimanja i zanati u Boljevcima
Termin: 20. septembar od 13.00 do 16.00 časova;
Mesto: Nautičko selo Biser, Boljevci
Udruženje Petruc 1910, KUD Biser i Udruženje žena Perla predstavljaju kreativne radionice i prodajne izložbe:
-    postavka strašila, kao i njihova izrada na licu mesta, u okviru Kreativne radionice
-    postavka pesama i igara koje su se tradicionalno izvodile na mobama, svečarima, finferima..
Radionice:
„Od darova prirode” u kojoj će posetioci moći da posmatraju kako se od vrbovog pluća pletu razni upotrebni predmeti (korpe, ograde...)
Voda – tečnost koja život znači. Nošenje vode na obranici – zaboravljenom upotrebnom predmetu koje izistkuje određeno znanje, odnosno veštinu.
Trukovanje – kako se nekada pripremalo platno za vez. Biće prikazane i tradicionalne mustre za trukovanje farbom u prahu i petrolejom.
„Zasadi, rasadi da cveta” obuka o tradicionalnoj sadnji ceća i prodajna izložba cveća.
Izložba moleraja – sačuvane stare, tradicionalne, molerske mustre („kartonke”) i stare molerske voljke. Biće prikazane sve sačuvane četke, četkice i valjkovi koji su na raspolaganju.
Kontakt: Snežana Aleksić, 064/1949-130
Etno-kuća – muzej „Stajkova kuća”, Boljevci 
Termin: 25. septembar 2015. godine, od 16.00 do 19.00 časova.
Izložbene postavke koje prikazuju kako je izgledao život seoskih porodica srpskog i slovačkog naroda u Sremu početkom prošlog veka. Ulaskom u ovu kuću – muzej, zaboravićete na svakodnevni život diveći se ručnim radovima veza, hekleraja i pletenja, kao i drugim upotrebnim predmetima: odeći, nameštaju, posteljini, gramafonu, umetničkim radovima, slikama, devojačkoj spremi, pokućstvu, predmetima za svakodnevnu upotrebu u ekonomskom dvorištu i dr.
KONCERTI U BOJČINSKOJ ŠUMI – na Bojčinskoj letnjoj sceni
KUD „SLATKOVIĆ” BOLJEVCI – 20. septembar 2015. godine, u 20.00 časova
KUD „DIOGEN” – 26. septembar 2015. godine, u 20 časova
Prevoz: linija GSP-a br. 605 do Stajkove kuće, nautičkog sela i Bojčinske šume u Progaru.
Jednodnevni izlet minibusom (do 18 putnika) za medije i turističke radnike
Termin: sreda, 23. septembar 2015. godine, polazak u 9.00 časova sa turističkog parkinga ispred Skupštine grada.
Organizator: gradska opština Surčin i JP za turizam Gradske opštine Surčin.
Priča o crpnim stanicama. Povratak u Beograd oko 15.00 časova.
Obavezno prijavljivanje unapred i potvrda broja putnika.
Informacije i rezervacije: 011/8440-206, 063/280-075.

SRPSKO VITEŠKO BORENJE – SVIBOR
Program: na Dunavskom keju kod hotela Jugoslavija – prezentacija zanatskih veština i izrade predmeta viteške opreme, kao i SVIBOR lađe „Slavjana”.
Termin: od 19. do 30. septembra 2015. godine, od 11.00 do 19.00 časova
Informacije: www.svibor.org
Kontakt: svibor@beotel.net; 065/3703-370

MUZEJ ROMSKE KULTURE U BEOGRADU
Izložba „Materijalno i duhovno nasleđe Roma u Beogradu”
Mesto: Ruzveltova 41-43
Termini: 28, 29. i 30. septembar 2015. godine, od 10.00 do 17.00 časova
Kontakt i najave posete: 063/280-075

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI
Andre Nikolića 14, 11000 Beograd
Svakim danom od 10.00 do 18.00 časova (samostalno razgledanje):
Stalna postavka Muzeja afričke umetnosti
Izložba „Granica je zatvorena”, izložba radova nastalih u interakciji sa migrantima iz Afrike, grupa autora. Izložba se realizuje u saradnji sa Grupom 484.
Ponedeljak, 21. septembar 2015. godine, u 18.00 časova
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Priroda i kosmogonija u skulpturi zapadnoafričkih naroda”
Marko Rakočević, student osnovnih studija pedagogije
Utorak, 22. septembar 2015. godine, u 18.00 časova
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Rađanje života – simboli plodnosti kod naroda Zapadne Afrike”
Ana Dajić, studentkinja master studija etnologije i antropologije
Sreda, 23. septembar 2015. godine, u 18.00 časova
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Čovek koji stvara: uloga umetnika/zanatlije u tradicionalnoj zapadnoafričkoj zajednici”
Iva Kijevčanin, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti
Sreda, 23. septembar 2015. godine, u 19.00 časova
Filmska projekcija – iz arhiva Muzeja afričke umetnosti
Četvrtak, 24. septembar 2015. godine, od 11.00 do 13.00 časova
Tradicionalne tehnike izrade afričkih posuda od gline
Kreativna radionica za starije (55+)
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku u 18.00 časova
„Tajna znanja”
Filip Šapić, student osnovnih studija istorije
Petak, 25. septembar 2015. godine, u 18.00 časova
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Božanski ples – motivi i elementi religije kod naroda Dogon, Bambara i Senufo”
Jovana Todić, studentkinja osnovnih studija klasičnih nauka
Subota, 26. septembar 2015. godine, od 11.00 do 13.00 časova  
Radionica ručnih radova i razgovor sa migrantima
prateći program izložbe „Granica je zatvorena”
Subota, 26. septembar 2015. godine, u 17.00 časova
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Skarifikacija, frizura i boja kao elementi društvene biografije tela”
Venesa Mušović, studentkinja master studija etnologije i antropologije
Nedelja, 27. septembar 2015. godine, u 17.00 časova
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Muzej kao eksponat – istorijski kontekst nastanka Muzeja afričke umetnosti”
Dragana Breberina, studentkinja master studija istorije
Ponedeljak, 28. septembar 2015. godine, u 18.00 časova
Praktikum – studentsko vođenje kroz stalnu postavku
„Antropomorfni motivi na stalnoj postavci Muzeja afričke umetnosti”
Marija Marić, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti

PROGRAM RAZGLEDANJA ZDANJA, ISTORIJSKIH KUĆA I LEGATA

DOM NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE
Trg Nikole Pašića 13
Obilazak sa stručnim vodičem
Termin: 19. i 20. septembar, 26. i 27. septembar, polasci grupe u 10.30 časova (po 40 posetilaca).
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622
Kontakt: 011/3026-236, 011/3026-273, edukacija@parlament.rs; Grupa za edukaciju i prezentaciju baštine

ZDANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE – NOVI DVOR
Andrićev venac br. 1
Obilazak sa vodičem
Termini: 19. i 20. septembar 2015. godine, 26. i 27. septembar 2015. godine, polasci grupa (po 40 posetilaca) u 10.30 časova.
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Nemanjina 11
Obilazak sa stručnim vodičem
Termini: 19. i 20. septembar, 26. i 27. septembar, polazak grupe (25 posetilaca) u 14.00 časova.
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.

DVORSKI KOMPLEKS NA DEDINJU
KRALJEVSKI I BELI DVOR
Bulevar mira bb
Poseta Kraljevskom dvoru izgrađenom u periodu od 1924. do 1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu kralja Aleksandra I i Belom dvoru zidanom po želji kralja Aleksandra i kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg kralja Petra II), Tomislava i Andreja.
Mesto polaska: ispred kapije Dvorskog kompleksa.
Termini: utorak, 22. septembar 2015. godine, u 10.00 časova; sreda, 23. septembar 2015. godine, u 10.00 časova; ponedeljak, 28. septembar 2015. godine, u 10.00 časova; utorak, 29. septembar 2015. godine u 10.00 časova.
U navedenim terminima posete su besplatne. Obilazak grupe (50 posetilaca) sa vodičem u trajanju oko 90 minuta.
Organizatori: Kancelarija NJ.K.V. prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i TOB.
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.

ZDANJE GRADA BEOGRADA – STARI DVOR
Dragoslava Jovanovića 2
KONCERT JASMINE JANKOVIĆ
Termin: 22. septembar 2015. godine, u 19.00 časova u Svečanoj sali
Pijanista Jasmina Janković, redovni prof. na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i gosti.
Slobodan ulaz.

OBILAZAK ZDANJA STAROG DVORA SA VODIČEM
Stručno vođenje – Saša Mihajlov, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
Termin: 19. i 20. septembar 2015. godine i 26. i 27. septembar 2015. godine, dve grupe dnevno po 30 posetilaca, u 11.00 i u 12.00 časova
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.

NARODNA BANKA SRBIJE
Obilazak zdanja Narodne banke Srbije:
Svečanog hola i Svečane sale objekta banke, Kralja Petra 12, uz stručno vođenje.
Termini za prijavljivanje za grupne posete (do 50 posetilaca): subota i nedelja, 26. i 27. septembar 2015. godine, u 10.30, 12.30 i 14.30 časova.
Obavezno je prethodno prijavljivanje sa brojem ličnog dokumenta na tel. 011/3027-204 ili na mejl: izlozba@nbs.rs radnim danima od 10.00 do 16.00 časova.
Posetioci će u izložbenom holu moći da pogledaju izložbe, video zapise o istorijatu Narodne banke i Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru, kratak film o Đorđu Vajfertu, industrijalcu i guverneru Narodne banke i da dobiju poklon novčanicu sa sopstvenim likom.
Individualne posete radnim danima od 10.00 do 16.00 časova, uz obavezan lični dokument (JMBG, lk, pasoš). Posetioci će moći da pogledaju izložbe o istorijatu novca, „Srpski novac od XIII do XXI veka”, video-zapise o istorijatu Narodne banke i Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru, kao i kratak film o Đorđu Vajfertu, industrijalcu i guverneru Narodne banke, da probaju šta je teže poluga od zlata ili od olova, da vide kako se kovao metalni novac, da nauče da prepoznaju falsifikat novčanice i dobiju repliku novčanice sa svojim likom.
Omogućen je pristup osobama sa invaliditetom.
Moderno zdanje Narodne banke Srbije na Slaviji, Nemanjina 17
Radnim danima izložbeni prostor u objektu u Nemanjinoj 17 otvoren je od 10.00 do 18.00 časova. Ulaz je slobodan uz lična dokumenta.

AMBASADA FRANCUSKE
Obilazak sa vodičem
Termini: subota, 19. septembar 2015. godine, od 10.30 i 11.30 časova; sreda, 23. septembar 2015. godine, od 11.00 i 12.00 časova; petak. 25. septembar 2015. godine, od 09.00 i 10.00 časova.
Grupe do 35 posetilaca. Obilazak traje od 45 do 50 minuta.
Posetioci treba da ponesu važeći lični dokument. Fotografisanje je dozvoljeno.
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU
MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU
Radionice: Zanati u pozorištu
Moderator programa - Radica Živanović Komazec,
modista Narodnog pozorišta u Beogradu.
Radionice: 23. i 24. septembar, u 12.00 časova, 25. i 29. septembar 2015. godine u 18.00 časova
Obilazak Muzeja Narodnog pozorišta – besplatan ulaz
Termini: 21. do 25. septembar, od 11.00 do 17.00 časova; 28. do 30. septembar, od 11.00 do 17.00 časova
U toku obilaska posetioci mogu videti i aktuelnu izložbu „Davorin Jenko (1835-1914)”  autora Jelice Reljić, Gregora Jenoša, Franca Križnara i Jelice Stevanović.
Obilazak zdanja Narodnog pozorišta – „Otvorena vrata Narodnog pozorišta”,
U dobro osmišljenoj turi kroz zgradu teatra, posetioci će, uz medijatora Dragana Stevovića, saznati najosnovnije istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja. Prijava na blagajni pozorišta. Okupljanje na ulazu.
Termin: 26. septembar 2015. godine, u 12.00 časova
Kontakt: 011/2626-566

REKTORAT UNIVERZITETA U BEOGRADU
KAPETAN MIŠINO ZDANJE
Studentski trg 1
Program: Obilazak kapetan Mišinog zdanja, jedne od najreprezentativnijih beogradskih palata 19. veka. Zdanje je sagrađeno u periodu između 1857. i 1863. godine, a iste godine je zaveštana „otečestvu” za smeštaj više kulturnih i prosvetnih ustanova tadašnje Kneževine Srbije: Velike škole, a zatim Gimnazije, Ministarstva prosvete, Realke, Narodne biblioteke, Narodnog muzeja i dr. Danas se u zgradi nalaze Rektorat Univerziteta u Beogradu, kao i delovi Filozofskog i Filološkog fakluteta. Prilikom posete posetioci će imati prilike da obiđu velelepnu Svečanu salu u kojoj se nalaze portreti svih dosadašnjih rektora, zatim sale za sednice, kabinete rektora i prorektora, kao i unutrašnje dvorište.
Termini: nedelja, 20. septembra, i nedelja, 27. septembra, u grupama na svakih sat vremena, sa početkom u 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 i 17.00 časova. Okupljanje posetilaca je u glavnom holu.
Kontakt: 011/3207-458; prijavljivanje: vanja.radulovic@rect.bg.ac.rs

FILOZOFSKI FAKULTET UNIVERZITETA U BEOGRADU
Čika Ljubina 18-20, stara zgrada – prizemlje, ulaz iz dvorišta.
OTVARANJE VRATA ARHEOLOŠKE ZBIRKE FILOZOFSKOG FAKULTETA ZA POSETE
Termin: od 25. do 30. septembar, od 10.00 do 18.00 časova, na svakih sat vremena počinje tura sa vođenjem.
Kontakt za najavu: dr Marko Janković 011/2637-125.
Posetioci imaju priliku da bliže upoznaju Vinčansku i Starčevačku kulturu, arheološke nalaze prof.Vasića, ali i egipatsku kulturu i pismo – hijeroglife i vide Beogradsku mumiju.
„BEOGRADSKA MUMIJA”
Mumiju zvanu Nesmin – Beogradska mumija, kupio je Pavle Riđički „ne za sebe, nego za svoj narod” i poklonio Narodnom muzeju. Nabavku specijalne vitrine za čuvanje i izlaganje mumije finansirao je Grad Beograd – Sekretarijat za privredu za potrebe razvoja turizma i obogaćivanje turističke ponude.

ZADUŽBINA ILIJE M. KOLARCA
Studentski trg 5
Koncert Art link trio u sastavu: Una Stanić – violina, Irena Josifoska – violončelo, Uki Ovaskainen - klavir. Biće izvedena dela: Debisija, Betovena i Mendelsona.
Mesto: Velika dvorana Kolarčeve zadužbine
Vreme: nedelja, 27. 09. 2015. godine u 11:00 časova.
Ulaz je slobodan.
Kontakt: 011/2637-609, 011/3282-467

VUKOVA ZADUŽBINA
Kralja Milana 2
Igrokaz – Vukov rečnik, izvode učenici osnovne škole „Nikola Tesla” iz Beograda,
21.septembar u 18.00 časova
Etno pevanje – izvode učenice osnovnih i srednjih škola
Učenik Lav Lukić će predstaviti knjigu
Književnici: Božidar Pešev i Slavka Petković Grujičić
Izložba lutaka – nagrađenih radova učenika na konkursu Dani ćirilice, iz Srbije i rasejanja
Termin: 21. do 30. septembar (osim nedelje, 27. septembra),`
Vukovo čitalište - 24.septembar u 12.00 časova
Pesmom i igrom kroz stare zanate-28.septembar u 18.00 časova
Kontakt: Ljiljana Simić, 066/139-047, 011/2682-803, 011/2683-890, www.vukova-zaduzbina.rs

ZADUŽBINA DOSITEJ OBRADOVIĆ
Zmaj Jovina 4
Svečani program dodele nagrade „Dositejevo zlatno pero” uz odgovarajući umetnički program. Događaj je posvećen velikom srpskom prosvetitelju, Dositeju Obradoviću i uticaju evropske prosvetiteljske tradicije na stvaranje moderne Srbije.
Mesto: Svečana sala Skupštine grada, Dragoslava Jovanovića 2 (Stari dvor).
Termin: 24. septembar 2015. godine, u 18.00 časova
Kontakt: 011/3282-240


ISTORIJSKE KUĆE I LEGATI – KULTURNA DOBRA BEOGRADA

DOM JEVREMA GRUJIĆA – „muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde”.
„Privilegovane veze sa evropskim dvorovima i umetničko zanatstvo”
Svetogorska 17
U autentičnom zdanju s kraja 19. veka posetioci mogu da vide umetničku zbirku staru preko dva veka, koja sadrži dela naših najvećih slikara (Paje Jovanovića, Uroša predića, Steve Todorovića...), nameštaj, umetničke predmete, kraljevske darove, retko oružje...
Svečano otvaranje muzeja pod pokroviteljstvom grada Beograda – 16. septembar 2015. godine, u 19.00 časova.
Termini za posete tokom „Dana evropske baštine”: 20. do 30. septembar, u 17.00 časova
Obilazak je u grupama od 35 posetilaca.
Kontakt: domjevremagrujica@gmail.com
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.

KUĆA „VELJKOVIĆA”
Birčaninova 21
Obilazak kuće sa Katarinom Veljković, uz priču o istoriji porodice i Beograda i Paviljonu Veljković.
Termin: od 18. do 24. septembra, svakodnevno grupa od 17 do 18 časova.
Obavezno prijavljivanje na telefon br. 011/3618-298 i 061/2800-712.

U saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti u Beogradu i fotografom i kulturnim radnikom, Srđanom Veljovićem, članom ULUS-a, tema ovogodišnje postavke u kući Veljkovića je ''Vođenje kroz prostor i sudbinu jedinstvene kolekcije skulptura dr Voje Veljkovića'' uz izlaganje fotografija i jedne od skulptura ''Dijana u lovu'' .

Svečano otvaranje i koncert Vokalne radionice „BISTRIK“ Biljane Krstić
u nedelju 20. septembra u 19 časova, Birčaninova 21.
Obavezna najava posete zbog ograničenog broja posetilaca na telefone 011/3618-298 i 061/2800712.

FAKULTET LIKOVNIH UMETNOSTI
Program: Replike poznatih skulptura u bronzi u slobodnom prostoru na lokaciji zgrade Fakulteta likovnih umetnosti.
Mesto: Vojvode Putnika 68
Termini: 22, 23. i 24. septembar 2015. godine, od 12.00 do 16.00 časova; stručna vođenja od 12.30 i 15.30 časova
Informacije: www.flu.bg.ac.rs

OPŠTINA SAVSKI VENAC
Kuća kralja Petra I
Stručno vođenje kroz Kuću kralja Petra I vodiće Lidija Jakšić
Termin: 26. i 27. septembar 2015. godine, od 16.00 do 21.00 čas
Koncert ansambla Beogradski barok, iz ciklusa „Kućni koncerti u Kući kralja Petra”.               Na programu će biti muzika visokog baroka, svirana na autentičnim instrumentima, a koncert je koncipiran kao muziciranje i razgovor sa publikom.
Termin: 27. septembar 2015. godine, u 19.00 časova
Mesto: Kuća kralja Petra, Vase Pelagića 40
Kontakt: 011/2061-838; 064/8616-115

LEGAT MILORADA PAVIĆA
Ulica braće Baruh 2, Dorćol
Otvaranje Legata književnika Milorada Pavića za organizovane posete.
Program posete posvećen životu i delu književnika Milorada Pavića, Hazarskom rečniku i dr.
Termini: 22. septembar, u 12.00 časova i 25. septembar u 18.00 časova. Grupe po 12 posetilaca.
Obavezno prijavljivanje: TIC Turističke organizacije Beograda, Knez Mihailova 5, 011/2635-622.

KUĆA LEGATA
LEGAT PETRA LUBARDE
Termini: 26, 27, 29. i 30. septembar, od 10.00 do 17.00 časova, uz stručno vođenje dežurnog kustosa
Kontakt: 011/7700-299, 011/7700-320, www.kucalegata.org.

      LEGAT JOSIPA SLAVENSKOG
      Trg Nikole Pašića 1/V
      Koncert članova Klavirske radionice Milanke Mišević sa delima srpskih kompozitora
      Termin: 25. septembar, od 17.00 do 20.00 časova; koncert u 18.00 časova
Prijavljivanje: smusicologicalsociety@gmail.com ili porukom na broj telefona 063/501-923; broj raspoloživih mesta je 40. 


Unesite komentar:
"Gde za vikend?"

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
 
Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT