PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

Danas na Zvezdarištu "Pinokio" i "Dobro drvo"

19. 04. 2013.

Današnji dan Dečjeg festivala “Pozorište Zvezdarište” započeće kreativnom radionicom od 10.30 sati u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” u Beogradu, nakon koje će u podne biti prikazana predstava Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. Od 17 časova nas očekuje “Dobro drvo” Gradskog pozorišta iz Podgorice.
Prisustvovaćete simulaciji jedne probe “Pinokija” Pozorišta “Duško Radović”. Originalni “Pinokio”, iz knjige Karla Kolodija, edukativan je i pomalo moralistički, u skladu sa vremenom u kom je nastao. Pored toga što tretira teme sazrevanja, odolevanja ili popuštanja pred iskušenjima, to je u isto vreme priča o prolaznosti, smrti i nepravdi sveta u kom živimo.
- Slobodan Obradović je napisao živu i vrlo vedru dramu za decu koristeći motive iz originalne priče, ali i ležernost i savremenost dijaloga. Upravo je ta nova dimenzija koju Obradović kreira u našem sadašnjem trenutku uzbudljiv dokaz da odrastanje i sazrevanje, kojima se “Pinokio” prvenstveno bavi, ne zavise samo od događaja i činjenica, već i od ugla iz kog na njih gledamo. Kao i u odrastanju, ponekad je sam proces otkrivanja dragoceniji od rezultata – objašnjava Ksenija Krnajski.
Predstava je namenjena deci starijoj od četiri godine.
Predstava “Dobro drvo” govori o ljubavi kao putovanju kroz život uzimanju i davanju. Kreirana je za decu stariju od osam godina.
- Ovo je predstava o dobroti, o prolaznosti, o nesebičnosti i sebičnosti, o bespoštednoj ljubavi, o odricanju, o staranju, o samoći. Danas živimo u vremenu katastrofa, najava kraja i raspada. Čovek je umoran od žurbe i haosa u sebi i oko sebe. Potrebna mu je nežnost, pažnja, sklonište, mir, sreća. Dobro Drvo je utočište svih nas, sklonište od nevolja i beg u sigurnost. Ovo je priča o nama koji smo bili deca, o deci koja će odrasti, ili o deci koja će ostati deca. Ovo je priča o svim generacijama. Zato je Dobro Drvo potrebno svima, ono je poziv na prijateljstvo, razumevanje, žrtvovanje, ali i mir u svojoj osami. Sednimo pod Dobro Drvo i uživajmo u igri.- kaže rediteljka Lidija Dedović.
Dramatizaciju potpisuje Jelena Milošević. Uloge tumače Mišo Obradović, Julija Milačić, Vjera Nikolić. Scenograf je Dijana Vučinić, koreograf i asistent režije Slavka Nelević, kostimograf Maša Pejović, kompozitor Vjera Nikolić.Povedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT