PovediMe.Info - portal za decu
Ukoliko želite da primate informacije o novim dešavanjima na E-mail, prijavite se OVDE

„Bajka o vitezu bez konja“ i “Mrvice iz dnevnog boravka”

23. 04. 2013.

Nakon kreativne radionice, koja počinje u 10.30 sati, danas će u beogradskoj Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, u okviru festivala „Pozorište Zvezdarište“, biti prikazane dve predstave: „Bajka o vitezu bez konja“ Pozorišta mladih iz Novog Sada (12h) i “Mrvice iz dnevnog boravka” Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba (17h).


Savremena bajka Marte Gušonjske o nesrećnom Vitezu bez konja i podjednako nesrećnom Konju bez viteza koji lutaju po svetu u potrazi jedan za drugim. U priči nije sve kao što se dešava u bajkama. Pored Viteza i Konja, pojavljuju se Princeza koja je zarobljena u kuli, zli razbojnici, mali miš, čarobnjak sa magičnom kuglom i strašni zmaj, pri čemu nijedan od njihovih atributa ne treba uzimati ozbiljno do kraja. Izuzetno bogata i originalna barokna scenografija će nas odvesti u svet fantazije. Brza akcija, odlične glumačke kreacije i timska igra - sve između bajke i dvorske igre. Predstava je puna humora, u njoj će uživati kako deca, tako i odrasli, predstava nosi poruku:  „Kada iskreno verujete u nešto, onda će vam se ispuniti vaši snovi“.

“Bajka o vitezu bez konja namenjena je deci uzrasta između šest i 10 godina. Reditelj predstave je Jaroslav Antonjuk, kreaciju i izradu lutaka, scenografiju i kostimografiju potpisuje Eva Farkašova, kompozitor je Bogdan Šćepanski. Uloge tumače Slavica Vučetić, Marija Mitrović, Slobodan Ninković,  Saša Latinović.

“Mrvice iz dnevnog boravka” Sanje Pilić, u režiji Franke Perković, priča je o neobičnoj zagrebačkoj porodici koju nam priča dečak Janko. Janko je umetnik, odlično piše o svakodnevnim problemima koji ga muče. Jankov tata je nezaposlen, a inače je filozof, mama se bavi crtanjem, a sestra Marina je otkačena srednjoškolka. Porodicu muči nestašica novca i zato su svi nervozni i često se svađaju. Janka muče i drugi problem - zaljubljen je u Moranu, drugaricu iz razreda. Zbog toga ne može da zaspi. Čak ga i njegov prijatelj, Bumbar, ne razume.
- Mnoge su porodice takve. Gotovo svaki dom ima dnevni boravak pun mrvica. Mrvice su sasvim uobičajena stvar. Problemi koji Janka muče nisu nimalo neobični. Ono što je neobično je način na koji je Janko naumio da ih reši. Odlučio je da napravi robota koji će govoriti i misliti. Janko je uveren da će Robotka, kada je dovrši, imati odgovore na sva pitanja. Da li je to moguće? Da li će Robotka oživeti i rešiti probleme i zavrzlame koje su napravili ljudi? Sve će vam to otkriti naša predstava – najavljuje Franka Perković.

Dramatizaciju i adaptaciju komada uradila je Marijana Nola, scenografiju i rasvetu Ivo Knezović, kostimografiju Barbara Bourek, scenski pokret Pravdan Devlahović… U glavnim ulogama su Petar Atanasoski, Nataša Kopeč, Ana-Marija Vrdoljak, Ante Krstulović…
Predstava je rađena za decu stariju od osam godina.

Tekst: povedime.info i Zvezdarište

Foto: ZvezdarištePovedime.Info
Povedime.Info
Povedime.Info
banner3
Copyright (c) 2016 by PovediMe.info. Crteži: Aca Sretenović, CMS: reSPOT